A propos, Človek: Bogdan Benigar in 30. Druga godba

Zanimanje je izjemno - tudi zaradi Magnifica, tokrat celo s Slovenskim oktetom!

Današnjo oddajo A propos, Človek! smo začeli tako, kot to storimo le poredko – z glasbo. Naša prva sogovornica – ne da bi se z njo pogovarjali na običajni novinarski način, samo poslušali smo jo in ob tem uživali – je namreč, kot so zapisali organizatorji jubilejne 30. Druge godbe, neponovljiva, čudovita in čarobna Juana Molina. Tako najpomembnejši svetovni glasbeni mediji namreč opisujejo Argentinko, ki v Ljubljano prihaja s popotnico odličnih recenzij svojega šestega albuma Wed 21. Koncert pripravlja Zavod Druga godba skupaj s ŠKUC-BUBA in to že na predvečer uradnega začetka festivala, ker bo to, kot nam je že takoj v uvodu intervjuja povedal prvi Človek Druge godbe – Bogdan Benigar, tudi priložnost za slavnostno prireditev ob jubileju.

Druga godba je mednarodni glasbeni festival, ki se je pred tremi desetletji uveljavil zares kot revija manj znane in težje dostopne drugačne, našim krajem in ljudem včasih tudi nenavadne, vendar izjemne glasbe, Dandanes – v dobi medmrežja in ponorelih komunikacij tudi »druga« godba ni več zares druga, je pa pogosto drugačna in – hkrati izjemna. Ljudje, skupina posebnežev, »drugih« ljudi, ki spremljajo dogajanja na tem glasbenem področju po celem svetu, pripravlja festival, ki ga je britanska revija Songlines letos že četrtič zapored uvrstila med petindvajset najboljših festivalov na svetu. Glasbeniki tokrat prihajajo kar s petih celin in iz štirinajstih držav.

Programske podrobnosti, organizacijska pojasnila, informacije o nakupu vstopnic, predstavitev domišljenega programa spremljevalnih prireditev – kamor sodi tudi otroški vrtec v času, pred in ob nekaterih koncertih – ter druga obvestila so dostopna na uradni spletni strani festivala www.drugagodba.si. Najpomembnejše poudarke letošnje Druge godbe pa smo zvedeli v pogovoru s tokratnim Človekom v A proposu.

Organizatorji so za ta prvi koncert jutri, torej v četrtek, 29. maja zvečer, ko bo nastopila Juana Molina, prvim stotim obiskovalcem, ki bodo imeli vstopnico za ves festival, omogočili brezplačni vstop v Klub Cankarjevega dom. Glavna prizorišča letošnje druge godbe bodo Kino Šiška, Cankarjev dom, štirje odri Metelkove mesta in Križanke, kjer bo v poletnem gledališču ob devetih zvečer nastopil tudi Magnifico z Orkestrom srbske vojske. Tudi o tem nastopu smo se v tokratni oddaji pogovarjali z Bogdanom Benigarjem, ki je sicer že od oktobra 2012 tudi član predsedstva Europe Jazz Networka in ki nam je zagotovil, da bo tokratni Magnificov koncert drugačen od tistega pred meseci, ko je promoviral novo ploščo in film Montevideo, Bog te video.

S skladbo iThink z njegovega zgoraj omenjenega albuma smo – za razliko od večine dosedanjih oddaj, kjer glasbe večinoma ne vključujemo v scenarij in neposredno produkcijo posamezne oddaje, sklenili tokratno izdajo A propos, Človek! Podpisujemo ga Aljaž Pengov Bitenc in Urška Pengov Bitenc ter Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.