A propos: Človek! Igor Samobor – pred začetkom sezone v SNG Drama Ljubljana

To bo zahtevna, a sijajna gledališka sezona

Naš tokratni sogovornik je bil igralec, ustvarjalec, ravnatelj Drame, programski vodja Drame, predvsem pa Človek z veliko začetnico. Igorja Samoborja smo dolga leta poznali kot izjemnega igralca. Vedno znova nas je presenečal z odlično interpretiranimi vlogami, naj si bo v gledališču ali na filmu. Zadnje leto je nastopal v drugi funkciji : bil je in je še vedno ravnatelj SNG Drama Ljubljana.

V pogovoru z našo sodelavko Nadja Leban sta se dotaknila preteklosti, sedanjosti, predvsem pa sta se posvetila prihajajoči sezoni.
Govorila sta tudi o lani začetem in skozi sezono izjemno dobro sprejetem glasbeno-gledališkim projektom Akustika in ob koncu lanske sezone v gledališkem foayeju vzpostavljeno gledališko kavarno kot prostorom za pogovore in skupne razmisleke, pa tudi za sprostitev.

Predstavila sta tudi nov gledališki prostor za eksperimentalne projekte tako imenovano Nemško hišo pa tudi gmotne okoliščine, v katerih se bo moralo to glavno slovensko gledališče prebijati v novi sezoni.

Na Velikem odru jo začenjajo s koprodukcijo postavitvijo v kateri sodelujejo s Slovenskim stalnim gledališčem v Trstu z delom Thomasa Manna Čarobna gora. Režiserka je Mateja Koležnik. Teden dni pred tem pa bo na Draminem Velikem odru predstava s katero gostuje Naroden teatar Vojdan Černodrinski Prilep, Makedonija in ki bo hkrati otvoritvena predstava 21. Mednarodnega festivala uprizoritvenih umetnosti Ex Ponto – Švejk v drugi svetovni vojni. Dan pred prvo premiero pa v Drama Kavarni pripravljajo prvega iz niza pogovorov v okviru cikla Družabno in družbeno; tema bo posvečena 100. obletnici začetka 1. svetovne vojne in ponatisu romana Prežihovega Voranca Doberdob.
Toko rekoč hkrati, torej istega dne, kot bo premiera na Velikem odru, pa v nedeljo, 26. septembra v Mali drami pripravljajo delo Ernsta Tollerja Hinkeman v prevodu Anteja Novaka in v režiji Marka Čeha.
Napoved sezone pa se bo zgodila že to nedeljo z glasbeno-plesnim gledališkim dogodkom v okviru projekta Akustika, ki ga pripravlja nevladna organizacija za japonsko kulturno dediščino Global Culture Nasu.
Z Igorjem Samoborjem se je pogovarjala avtorica oddaje Nadja Leban, režija in zvok sta delo Aljaža Pengova Bitenca, tehnična obdelava posnetka je delo Nine Radoš, za besedilo in objavo na spletu ter postprodukcijo pa je poskrbela Urška Pengov Bitenc

Play

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *