A propos, Človek: Nana Milčinski

Pred izidom albuma Od tod do vesolja in koncertom v Ljubljanski Drami

Začenjamo niz nekoliko prenovljenih oddaj A propos; lani smo tej naši zakladnici kulture, umetnosti, znanosti in iskanj, ja, tudi raziskovanj rekli A propos: ob 15.h, ker smo oddaje objavljali dvakrat na teden, ob treh popoldne in v večinoma krajših izdajah, letos pa smo naslov spremenili v A propos – Človek. Če so bili prej v središču našega zanimanja umetniški in znanstveni izdelki, o katerih so govorili njihovi ustvarjalci, smo naše mikrofone in kamere ter seveda vprašanja in zgodbe z letošnjim januarjem usrediščili v ljudi, v človeka. V oddajo vabimo ustvarjalce, umetnike, znanstvenike, raziskovalce, ki jih skušamo razkriti in predstaviti kot ustvarjalna, razmišljujoča, zadovoljna, včasih razočarana in žalostna, vedno pa kot čuteča, strastna bitje.

Sem ter tja – in ta ko bo tudi danes, bomo skušali njegovo ali njeno čutenje postaviti ob bok kateremu od domačih ali tujih ustvarjalnih velikanov, ki se jih letos spominjamo e posebej zaradi okrogle obletnice ali okroglih obletnic njihovega rojstva. Ali njihovega nastanka, kot bo na primer 2.000 let rimske Emone na tleh današnje Ljubljane.

Začenjamo z imenom, točneje s priimkom – Milčinski. Takrat tovarišem Franom Milčinskim, Ježkom, ki je bil menda cela dva dneva enkrat v povojni zgodovini tudi generalni direktor Radia Ljubljana. Ali celo televizije, ki je pravkar nastajala… Ježek je pravzaprav povod za takšno izbiro. Dober, pravi povod, pravi razlog, da smo se že v prvi oddaji spomnili nanj, pa je njegova vnukinja Nana. Nana Milčinski in napoved njenega koncerta to nedeljo v ljubljanski Drami v okviru doslej izjemno odmevnega glasbenega cikla na njenem velikem odru, imenovanega Akustika, ki je odlična dopolnitev repertoarja te sezone, in ki je nastala pod ravnateljevanjem lanskega maja na to mesto imenovanega Igorja Samoborja.

Nano Milčinski so v prvo letošnjo oddajo o kuturi, umetnosti in znanosti povabili iz več razlogov. Ti razlogi (in nameni) so pravzaprav okostje celega letošnjega niza oddaj A propos – Človek: najprej je tu napoved promocijskega nastopa ob izidu novega albuma Od tod do vesolja v okviru koncertnega cikla Akustika na velikem odru ljubljanske Drame to nedeljo, albuma na katerem so Ježkove pesmi. Drugi razlog in hkrati smoter tega našega vabila Nani pa dejstvo, da bi, če bi še živel, bi decembra letos njen dedek Frane Milčinski naštel celo stoletje. Ko je umrl, je bila Nana stara skoraj 11 let

Doma, v hiši na Mirju, so Franeta otroci klicali – Dedo. Nana Milčinski nam je v tej oddaji razkrila še nekaj dokaj zasebnih reči, med drugim je pojasnila nekaj zanimivih podatkov Iz družinskega debla, na primer, da sta z bratom Jušem, tudi performerjem in komikom hči in sin Matije Milčinskega, ki ima še dva precej mlajša otroka, tako da so v družini zdaj štirje otroci – in vsi z dobrimi obeti, da se bo o njih še govorilo in pisalo. Za nekaj dni , dva li morda tri, je bil po nekem naključju, tudi direktor RTV-ja ali takrat še samo Radia Ljubljana? Je kdaj doma pripovedoval tudi o tem?

Razkrila nam je tudi, s čim vse jo je Frane Milčinski, njen Dedo, najbolj prevzel, navdušil… Z glasbo, pesnjenjem, smislom za nastop, ki človeka prevzame, s klovnovsko držo – držo človeka, ki v še tako zagatni, težki situaciji hoče predvsem živeti z nasmehom na ustnicah in po možnosti tudi s sijočimi očmi.

Nekoč je Ježek izrekel tudi misel, ki se ji dandanašnji najbrž ne približal noben od sodobnih tam stoječih, stan-up kolegov: “Komiki ne sedimo med tistimi, ki imajo stanovanje na Parnasu in vikend na Olimpu. Naš prostor je spodaj, ob vznožju, kjer se navadni ljudje sprehajajo skozi nadloge svojih dni.” In Nana, ki je sicer diplomirana dramaturginja, kljub mladosti že večkrat dokaza odrska, filmska in televizijska ustvarjalka, mu pritrjuje.

Posebej zanimiv pa je bil sklepni del pogovora, ko smo se podali nazaj – v Vesolje, v Kaos posebne vrste; od tod do tja, do vesolja, kjer je blizu in kjer je daleč. Podrobneje nam je pojasnila od kod ideja za najnovejši glasbeni album, ki je, kot že povedano in zapisano, v celoti posvečen Ježkovemu ustvarjanju.

Oddajo sta z Nanino pomočjo in ob sodelovanju ekipe, katere projekt je prav danes začeti A propos – Človek, pripravila Andrej Pengov in Aljaž Pengov Bitenc. Prihodnja oddaja iz tega niza bo na sporedu čez štirinajst dni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.