A propos, Človek: Radio Cona – 88,8 MHz

Gosta oddaje sta bila Aleš Jan in Branko Zorman

Sladke skrbi nas tarejo. Potem, ko smo v uvodu v prvi letošnji A propos: Človek postavili tempo ene oddaje na štirinajst dni, so nas dogodki začeli prehitevati do te mere, da smo morali tudi vmesno obdobje skrajšati in si omisliti še eno epizodo oddaje A propos: Človek.

Z današnjim dnem, pravzaprav nocoj, se namreč v radijskem etru Ljubljane (in morda še kaj meter čez) začenja nekaj, kar se sliši kot nenavadnost in novost hkrati, ampak to ni, je pa gotovo nevsakdanji – ali bolje – ne vsakonočni način umetniškega iskanja, ustvarjanja, sporočanja in že desetletja, če ne več – tudi skorajda neprekinjenega raziskovanja.

Eden glavnih krivcev – še zdaleč pa ne edini – za to, je dotični Guglielmo Marconi, italijansko-irski elektro-inženir, rojen aprila 1874 v Bologni, in izračun pokaže, da bi letos lahko slavili 140-letnico njegovega rojstva. Razlogov za slavljenje lika in dela tega gospoda je kar nekaj, ne manjka pa tudi onih, tudi utemeljenih, ki mu pripisujejo mračno plat njegovega delovanja v okviru Fašističnega Velikega sveta. Ampak – kakor koli – bil je predsednik italijanske kulturno-znanstvene akademije in leta 1909 je bil skupaj z Nemcem Karlom Ferdinadom Braunom, izumiteljem katodne cevi, med Nobelovimi nagrajenci.

Nagrada za fiziko mu je bila podeljena »za doprinose k razvoju brezžične telegrafije«, kar dandanes prepoznamo pod skupnim – že davno dekodiranim kodnim poimenovanjem dogajanja, naprav, hiš, prostorov, biznisa, zvokov, tudi šumov in še česa – radio.
Radio, natančneje Radio Cona ali FM Cona 88,8 MHz je ključna oznaka, so najpomembnejše besede tokratne oddaje A propos: Človek. Zato smo v naš studio povabili dva ustvarjalca, človeka, umetnika in raziskovalca – Aleša Jana, radijskega in gledališkega režiserja in Braneta Zormana, glasbenega ustvarjalca in izumitelja zvokov, MC-ja Braneta, ki je ne-vem-točno-kdaj-kje-in-komu izmaknil radijsko modulirano frekvenco, zdaj že znameniti FM 88,8 MHz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *