A propos, Človek: Sonata za sonce in meglo

Barbara Čeferin in Janez Bogataj: vsega se ne da pojasniti; je treba videti

Z današnjo oddajo A propos: Človek izpolnjujemo vsaj dve obljubi: najprej – Da bo oddaja že čez en teden, kar smo obljubili pred tednom dni, ko smo govorili o razstavi v Galeriji Tobačna 001 in raziskavi Radio Cona 88,8 MHz in potem, da se bomo tokrat pogovarjali o fotografiji; pa ne kateri koli, ampak o umetniških izdelkih avtorja Janeza Bogataja, ki je prve fotografije posnel kot član fotokluba v Gorenji vasi pod mentorskim vodstvom mojstra Vlastje Simončiča, prav kmalu pa se je pridružil izjemni skupini fotografov v in ob tedniku Mladina, kjer je bil prvi med njimi mojster Tone Stojko in kjer je vzniknila znamenita Fotogrupa M.

Tam se je proslavil s fotografijami koncertov kot je bil, npr. Novi Rock v Križankah v 70-ih in 80-ih letih pa je sodeloval na skoraj 300-ih razstavah doma in v tujini in bil tudi (vsaj) 50-krat nagrajen. Naš tokratni sogovornik je bil namreč Janez Bogataj, fotograf, umetnik in – morda ne boste verjeli – antikvarist – zbiralec in trgovec z redkimi, starimi knjigami. Namreč – prav pri njem sem pred leti našel neke zelooooo zelo stare Prešernove poezije. In z Janezom je bila tokrat tudi gospa Barbara Čeferin, fotografinja in galeristka; njena dela smo v prispevkih in oddajah Radia KAOS že večkrat objavljali, saj jo MGL pogosto angažira pri postavljanju novih uprizoritev na njegovih treh odrih. Ampak – to je samo eden od njenih angažmajev v umetnosti in z njo.

Gospa Čeferin sodeluje v tej oddaji s posebnim razlogom:pa ne zato, da bi skušali vrednotiti fotografske dosežke in ustvarjanje nje in Janeza Bogataja, temveč zato, ker je pravzaprav prav ona poglavitni razlog, da jo je Janez predlagal za sogovornico. Prihodnji torek zvečer bo v njeni Galeriji Fotografija na Mestnem trgu 11 v Stari Ljubljani otvoritev razstave umetniških fotografij Janeza Bogataja Sonata za sonce in meglo. Otvoritveni nagovor bo imel v Parizu živeči ddr Evgen Bavčar, esejist, filozof, publicist, ki se je zelo angažiral v sodelovanju s tržaškim Slovencem pisateljem Borisom Pahorjem. Gospod Bavčar je slep – ampak – mnogi to že vedo, marsikdo pa še ne – se tudi sam ukvarja z umetniško fotografijo. Kako mu to uspeva, bomo, kot je v oddaji povedala gospa Čeferin, zvedeli prav na otvoritvi Bogatajeve razstave. Ob napovedi razstave smo zvedeli tudi marsikaj o odločitvah za tematski izbor posameznega niza fotografij, o njihovem nastajanju, občutkih in hotenjih, ki to ustvarjanje utemeljujejo kot umetniško produkcijo, pa tudi o programskih in vsebinskih odločitvah vodstva Galerije Fotografija za posamezne razstave. Najpomembnejši kriterij, ki jih vodi pri tem je – kakovostna, izvirna, občutena fotografija.

Janez je v studio prinesel tudi izvod tednika Mladina, starega 35 let, ko je bila njena torej Mladinina naslovnica – Bogatajeva fotografija. In kot nalašč – s podobno tematiko, kot sta jo avtor in galeristka izbrala za tokratno razstavo – pokrajina in njene (jutranje) skrivnosti in čarobnosti.
Oddajo sta pripravila Andrej Pengov in Aljaž Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.