A propos, Človek: »Tiskaj zeleno!«, na Toulerijah sredi Pariza

Še en odmevni nastop študentov likovnega oddelka Pedagoške akademije Univerze v Mariboru

Na dan, ko republika naša praznik slavi – reci in piši kar 23 let samostojnosti, vam na Radiu KAOS predvajamo oddajo, A propos, Človek… Oddaja, je nastala v začetku tega meseca – nikjer drugje kot v Parizu in po svoje dokazuje, kaj vse znamo in zmoremo – ne glede na morebitne okruške demokratičnega deficita – ustvariti v naši deželici. Bistvena vsebina oddaje je nastala nedaleč od Louvra, ob bulvarju Rivoli, tisto, o čemer govorimo v tej oddaji pa – morda ne boste verjeli – pa že pred meseci v Mariboru! In to reč, ki zna tiskati travnato površino v tako rekoč vsemogočih oblikah – u ustreznim negovanjem tudi v 3D oblikah, so pred tem videli tudi že v New Yorku, jeseni pa jih čaka še obisk Velike Britanije.

Pripravil, v Louvrskih vrtovih na Toullerijah sredi Pariza posnel in realiziral jo je, če izvzamemo internetno post-produkcijo in glasbeno ter redakciji opremo, redni profesor na oddelku za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru  in mentor tamkajšnje skupine študentk, naš sodelavec in komentator, Dušan Zidar.

Tokrat smo torej predstavili mednarodno izjemno odmevno kreacijo, ko so avtorji te likovne ekološke domislice z uporabo posebej izdelane in prilagojene tehnične rešitve na podlago iz filca, netkane tekstilije, s pomočjo posebej pripravljenega tiskalnika, ki deluje po principu CNC strojev (računalniško vodeni stroji) uspeli z umetniškim navdihom oblikovati travnato površino v poljubnih oblikah. Glava tiskalnika brizga ustrezno mešanico semen in zemlje, nekakšno rodovitno blatno zmes v naprej programirano obliko in tako posadi trato, oblikovano po njihovi zamisli. Tako posajena trata vzklije v dveh do treh tednih in ob skrbnem vzdrževanju lahko uspeva več mesecev.

Oddajo je s pomočjo skupine študentk – avtoric te kreacije, ki so tudi sodelovale na razstavi in prikazu njenega nastajanja v pariških Toulerijah – Maje Petek, Tine Zidanšek, Urške Skaza in Danice Rženičnik, ter Simona Tržana, specialista za pripravo tiskalnika, ki se predstavitve v Parizu ni mogel udeležiti, pripravil prof. Dušan Zidar.  Za internetno post-produkcijo je poskrbela Urška Pengov Bitenc, glasbena oprema in redakcijska obdelava pa je delo urednik projekta A propos, Človek! Andreja Pengova. Do prihodnje oddaje, ki bo bržčas na sporedu šele v juliju, vam želimo vse dobro. Na svidenje!

Leave a Reply

Your email address will not be published.