A propos… Kultura in gospodarstvo: dr. Bojan Dobovšek o zlorabah v likovni umetnosti

Dr. Bojan Dobovšek: Likovna dela so izjemno primeren medij, sredstvo za najrazličnejše zlorabe, pranje denarja in korupcijo. Peta veja oblasti so tista prikritra, zastrata omrežja, ki v takem prostoru največ pridobivajo.

Oddajo A propos; Kultura in gospodarstvo, ki je del istoimenskega projekta s skoraj dvema ducatoma oddaj in s katerim smo uspešno kanddidirali za sredstva iz javnega medijskega razpisa Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, smo tokrat pripravili drugače, kot določa njen osnovni koncept.

Načrtovali smo, da bo gospod Bojan Dobovšek naš tretji sogovornik v oddaji, v kateri nameravamo obravnavati razmerja med kulturo in gospodarstvom na področju likovnega ustvarjanja, kar bi bilo po svoje tudi zunaj okvirnega načrta oddaj, saj bi pogovor z njim uporabili kot neke vrste komentar ali vsaj kot odmev na pogovor s predstavnikoma likovne umetnosti, akademskim slikarjem – na eni in – človekom na visokem položaju ene do gospodarskih družb, ki tvorno sodeluje s tem delom kulturnega in umetniškega ustvarjanja pri nas – na drugi strani.

Zaradi obveznosti teh dveh glavnih sogovornikov in po zahtevnemu usklajevanju terminov za oddajo smo morali načrt spremeniti; Z njima se bomo srečali v našem studiu – najverjetneje v že prihodnjem tednu v samostojno pripravljenem pogovoru in posebej pripravljeni oddaji A propos; Kultura in gospodarstvo.

Doktor kriminalističnih ved Bojan Dobovšek se je z umetnostjo srečeval že v rani mladosti, ko je kot fantič spremljal očeta na deloviščih, kjer so obnavljali ali vzdrževali stenske poslikave, freske in likovno opremo bodisi v uradih in palačah takratne oblasti, bodisi v muzejih, zgodovinskih zgradbah in sakralnih objektih; Zato najbrž ni presenetljivo, da je bil njegov prvi poklic restavratorstvo; Z umetnostjo pa se je srečeval in se še srečuje kot diplomirani pravnik in doktor znanosti ter raziskovalec na področju kriminologije in forenzike na področju gospodarskega kriminala v tranzicijskih okoliščinah. Potem, ko se je razšel s SMC, na katere listi je bil izvoljen v Državni zbor RS in ko je kasneje izstopil tudi iz njene poslanske skupine, je postal vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev, ki trenutno šteje štiri člane. V DZ so poleg njih sicer še trije nepovezani poslanci, ki niso člani niti te poslanske skupine nepovezanih in delujejo v celoti samostojno.

Prav v teh dneh v DZ obravnavajo Spremembe in dopolnitve zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo, ki ga želijo dopolniti z določbo, da se zagotovi obvezujoči delež sredstev za umetniške stvaritve v investicijskih projektih, financiranih z javnimi sredstvi. To je t.i. poslanski zakon in če bodo poslanci s to pobudo na koncu tudi uspeli – za zdaj kaže, da ima predlog poslansko večino, bo to vsekakor eno od orodij, s katerim lahko pričakujemo, da bo nekaj več denarja za kulturo in umetnost. V nekaterih drugih državah podobne zakonske prisile delujejo zelo uspešno, pri nas pa se temu predlogu upirajo v občinah pa tudi v nekaterih poslanskih skupinah, pri čemer je treba reči, da ga načeloma podpirajo vse tri koalicijske stranke. V občinah pa se namreč bojijo, da ne bodo mogli več povsem samostojno presojati o tem, kakšna umetniška dela in kulturne stvaritve bi bile lahko uvrščene v investicijski program katere od njihovih javnih naložb. Tudi to je bila eno od vprašanj za dr. Bojana Dobovška v tokratni oddaji A propos… kultura in gospodarstvo; Pogovor sva začela z vprašanji, ki zadevajo – in to ne tako poredko, kot bi se morda zdelo poprečno pučenemu državljanju – tudi tako imenovano peto vejo oblasti, ki je poseben predmet proučevanja in od zadnjih parlamentarnih volitev naprej tudi njegovega političnega delovanja.

V oddaji A propos… Kultura in gospodarstvo, v oddaji torej, v kateri govorimo o povezanosti in odvisnosti kulturnih in umetniških ustanov, organizacij, ansamblov ali posameznih ustvarjalcev s podjetji na eni – in zanimanja gospodarskih subjektov za kulturo in umetnost – na drugi strani, smo tokrat govorili s tretjo stranjo, ki je ponavai v te oddaje ne vključujemo – z dr. Bojanom Dobovškom, ki te odnose proučuje na tistem njihovem robu – in čezenj, kjer se dogajajo zlorabe.

Oddajo, ki je zasnovana kot naš glavni projekt v tem letu in za katerega smo uspeli na javnem medijskem razpisu pridobiti tudi podporo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, so pripravili Urška in Aljaž Pengov Bitenc ter glavni avtor in povezovalec oddaje Andrej Pengov. Hvala za pozornost in na svidenje do prihodnjič, kar bo že kmalu. Če bo šlo vse po načrtih, že čez teden dni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.