A propos… Kultura in gospodarstvo: IMAGO in MBILLS, Janoš Kern in Matjaž Čadež

Janoš Kern, Ustanova Imago Sloveniae – podoba Slovenije: Ko sem prevzemal vodenje te ustanove, sem bil prepričan, da ne sme biti brezplačnega kulturnega dogodka ali prireditve; Danes vem, da so prireditve brez vstopnine prava usmeritev, s katero (z)moremo zagotoviti visoko umetniško kakovost in izjemen obisk ter publiko, ki zna izbrati njej ljube nastope. Dobršen del denarja zberemo iz javnih virov, Mestne občine Ljubljana, Turizma Ljubljana in drugih, tudi mednarodnih, največ pa jih prispeva sedemindvajset podjetij in firme. To so relativno skromni prispevki, nekateri pa so veliki in za ves program, katerega stroški znesejo prek 200.000 evrov, tudi odločilni. Največ dela, tudi povsem prostovoljnega pa opravimo z našo izjemno ekipo, notranjimi in zunanjimi sodelavci. Janez Čadež, solastnik in strateg podjetja MBILLS: Glasba je univerzalni medij in sijano zavetje za človeško dušo. V Imago Sloveniae so izjemno prizadevni in predani prireditvam, koncertom na visoki ravni. Odločitev, da jih podpremo je premišljena in – od srca... Morda še to: Denarnica v pametnem telefonu (to je pa naša domislica in izdelek) je tako enostavna, da jo zlahka obvladajo tudi osemdesetletniki. In varna je bolj kot plačilna/kreditna kartica.

V tokratni oddaji A propos; Kultura in gospodarstvo sta naša sogovornika direktor Imago Sloveniae gospod Janoš Kern in soustanovitelj in prvi strateški človek softwearskega podjetja MBILLS gospod Matjaž Čadež. S prvim smo se pogovarjali neposredno v programu, »v živo« torej, pogovor z drugim pa smo že dopoldne posneli na sedežu podjetja tam sredi ljubljanskega Viča, ob Tržaški cesti; Z njim smo začeli drugi del oddaje in jo tudi sklenili.

S to oddajo, v kateri govorimo o povezanosti in odvisnosti kulturnih in umetniških ustanov, organizacij, ansamblov ali posameznih ustvarjalcev od razumevanja podjetij na eni – in zanimanja gospodarskih subjektov za kulturo in umetnost – na drugi strani, smo uspešno kanddidirali za sredstva iz javnega medijskega razpisa Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

Imago Slovenije je kulturna ustanova, producent številnih kulturnih dogodkov v Ljubljani in drugod po Sloveniji; Prerasla je iz nekdanjega Društva za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra, krajše – Stare Ljubljane; Zanimalo nas je, koliko let že delujejo pod novo kulturniško in poslovno znamko in pokazalo se je, da so že v tridesetem letu; Zgolj leto manj zadnje dni avgusta prirejajo Noči v stari Ljubljani, prej pa so kulturne dogodke, ki jih je pripravljalo društvo, poimenovali na različne načine.

Delovanje Ustanove Imago Sloveniae – Podoba Slovenije, vsebina in število ter raznovrstnost dogodkov in pririditev se je z leti spreminjala in inteziteta dogajanja pa je včasih precej nihala. Zadnjih nekaj let, najbrž kar desetletje pa Imago Sloveniae vzdržuje visoko raven dogodkov in nastopov. Pravzaprav jo vsako leto le še povečuje. Vsebinsko sta njena dejavnost in program strnjena v šest programskih sklopov, ki jim je dodan še sedmi – Galerija Imago Slovenie na Gornjem trgu.

S sodelovanjem Radia Slovenija se je že lani razprla nova programska možnost, v kateri sodelujeta tako njegov Prvi in tretji program, se pravi Ars, letos pa so se uspeli dogovoriti tudi za sodelovanje Vala 202, tokrat z Izštekanimi. Program je zanimivo izbran, škoda je le, da se ob javnih napovedih in preskromni promociji bodisi za prireditev kot celoto bodisi za njene posamezne dogodke, Premalo poudarja, da gre za program, ki ga zagotavlja Imago Sloveniae. Otvoritev letošnjih Noči v Stari Ljubljani bo na Novem trgu, mestnem prizorišču, ki se je kot tako artikuliralo prav s to prireditvijo. Big Bandu RTV Slovenija in Aniki Horvat bo pripadla otvoritvena čast. Stalnica, ki postaja tako rekoč že tradicija, bo Mednarodni večdisciplinarni simpozij za glasbeno arheologij, pomembna letošnja novost pa je sodelovanje s Forumom slovanskih kultur, kjer so poskrbeli za t.i. »rdečo nit« letošnjih Noči v Stari Ljubljani.

Na dopoldanski novinarski konferenci v kavarni STOW v atriju Mestnega muzeja, so ob Janošu Kernu sodelovali prof. dr. Svanibor Pettan, etnomuzikolog, predsednik ICTM, dr. Andrej Stopar, odgovorni urednik Prvega programa Radia Slovenija, ob dostotnosti Mirka Štularja, odgovornega urednik Drugega programa Radia Slovenija – Vala 202, je ta program in Izštekane zastopal Jure Longyka, sodelovala je tudi Ingrid Kovač Brus, urednica za kulturo Tretjega programa Radia Slovenija – ARS, dr. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur, poseben gost, ne brez razloga, o katerem je več povedal naš prvi sogovornik v oddaji, pa je bil Matevž Šalehar – Hamo. Morda smo prav zaradi njega, ob njem pogrešali še – Rudija Bučarja… Ampak tam je bila tudi Anika Horvat, v spremstvu živahne ter ven in ven čebljajoče triletne hčerkice. Pevka bo. Zagotovo…

Imago Sloveniae – Podoba Sloveniae je po obsegu eden največjih nevladnih kulturnih projektov v Sloveniji, kulturna mreža, ki povezuje 20 občin in krajev iz vseh delov naše države, v letošnjem letu pa tudi zamejstva. V okviru projekta vsako leto pripravijo več kot 100 koncertov, s področja klasične glasbe, jazza in drugih glasbenih zvrsti. Odmevnost teh nastopov odseva tudi v množici več kot 80 000 obiskovalcev skozi vse leto, ne le v času Noči v Stari Ljubljani.

Gospod Janez Čadež je bil s prejšnjim družinskim podjetjem HalCom že dlje časa eden glavnih podpornikov programov Imago Sloveniae in prireditev Noči v Stari Ljubljani. To svojo privrženost vsebinam in delu te producentske skupine z ljubljanskega Gornjega trga nadaljuje tudi v novem, start-up podjetju MBILLS, ki je se specializirano na razvoj programja in aplikacij za plačilni promet z mobilnimi telefoni. V pogovoru z njim smo se tudi že mi skorajda odločili, da klasično denarnico spravimo v babičino skrinjo, njeno vsebino pa prenesemo v našo digitalno denarnico. Ko smo podvomili v varnost take denarnice in pomislili na zahtevnost v znanju in sprenosti pri njeni uporabi, nas je zavrnil z izkušnjami, ki jih je v minudlih desetletjih prineslo kartično poslovanje, kjer je izjemno veliko zlorab, ki jih v elektronski denarnici zlahka nadzorujemo n prepričemo ali pa s tem, da so se tudi osemdesetletiniki izjemno hitro naučili uporabljati tovrstna orodja.

Ko smo ga vprašali, zakaj tako vztrajno podpira prav to Ustanovo Imago Sloveniae in njene pograme, je povedal, da izjemno ceni prizadevanja njene ekipe za visoko raven glasbe različnih zvrsti in dejstvo, da te programe omogočajo ljubljanski publiki in tujim obiskpvalcem mesta brez vstopnine. Zadržan je sicer do premislekov o iskanju novih možnosti za spodbude gospodarstvu, da bi več vlagalo v kulturo in umetnost, bi pa oblast veliko storila že, če bi se država v tovrstnih projektih odrekla davku na dodano vrednost.

Oddajo Radia KAOS A propos… Kultura in gospodarstvo, ki je zasnovana kot naš glavni projekt v tem letu in za katerega smo uspeli na javnem medijskem razpisu pridobiti tudi podporo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, so pripravili Urška in Aljaž Pengov Bitenc ter glavni avtor in povezovalec oddaje Andrej Pengov, ki se je pogovarjal z Janošem Kernom, direktorjem Ustanove Imago Sloveniae – Podoba Slovenije in Matjažem Čadežem, solastnikom in strategom IT podjetja MBILLS.

Hvala vsem za sodelovanje in za pozornost – in nasvidenje do prihodnjič, kar bo že zelo kmalu. O Dnevih poezije in vina bomo govorili…

Leave a Reply

Your email address will not be published.