A propos: Kultura in umetnost, politika in oblast; Simonović, PEN in Matić, SMC

Ifigenija Simonović, predsednica PEN: Blejska srečanja so sama po sebi veličastni dogodki, letošnje petdeseto pa še posebej. Pričakovali smo okrog 40, morda 50 udeležencev z vsega sveta, prišlo jih je skoraj enkrat več. Žal je bilo domačih avtorjev malo, morda trije... Današnja svoboda ni tista, ki smo si jo tako zelo želeli. Manjka tudi mecenov. Včasih je vse stroške krila država, zdaj so se ti viri občutno zmanjšali. Mislim, da je to temeljno vprašanje. Slovenski PEN ima begunca v Ljubljani, ki je mesto azila za enega pisatelja. Ta status mu je zdaj potekel in ne vemo, kaj naj z njim, kam bo šel? Na njegova vprašanja o njegovi prihodnosti nimamo odgovorov... Dr. Dragan Matić, predsednik Sveta stranke SMC in poslanec v DZ: Kar sprašuje in na kar opozarja gospa Simonovićeva je ključno civilizacijsko vprašanje, vprašanje evropske prihodnosti... Če nimamo kulture, tudi v političnem smislu, nimamo jezika, niti ne bistvenih konstitutivnih delov države. V SMC ne kulture ne drugih podsistemov v programskem smislu nismo razvrščali po pomembnosti; predvsem gre za prepletenost vsega razvoja s kulturo tudi na področju digitalizacije. Vsekakor pa je treba poiskati učinkovitejše povezave med gospodarstvom in kulturo; ko smo to skušali artikulirati na področju kulturne dediščine in turizma, nam, vsaj doslej, to še ni uspelo... Ja, ljubljanska Drama je, ko govorimo o stavbi in pogojih dela, nacionalna sramota! Resor kulture deluje po zastarelih principih in ga je treba spremeniti. Sijajen primer dobre prakse so muzeji in galerije mesta Ljubljana.

Leto 2018 je leto volitev. Spomladi se bo na novo oblikoval Državni zbor RS, jeseni pa na lokalni rani občinski in mestni sveti; Za obe ravni zakonodajnega in nadzornega urejanja življenja velja, da sta kultura in umetnost, z morda nekoliko drugačnim položajem medijev, ki v okviru upravljanja države tudi sodijo v ta podsistem – v najboljšem primeru – zgolj omenjeni v programih političnih strank; Z izjemami, seveda.

V nizu oddaj A propos: Kultura in umetnost, politika in oblast, ki ga pripravljamo in realiziramo tudi s pomočjo denarja, ki ga zagotavlja Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije iz javnega medijskega razpisa, želimo v uredništvu Radia KAOS predstaviti najaktualnejše dosežke kulturnih ustvarjalcev in umetnikov (v atorskem ali kolektivnem smislu, če gre za zavode ali organizacije), sprašujemo pa jih tudi o tem, katere so ključne (sistemske) težave in glavna vprašanja pri njihovem delu, ustvarjanju; Ta vprašanja potem naslovimo na izbrano politično stranko in v pogovoru z njihovim predstavnikom skušamo ugotoviti, če imajo v svojem volivnem programu kar koli zapisanega o kulturi in umetnosti ali pa imajo morda celo pripravljene odgovore na vprašanja, ki so jih v tej oddaji postavili ustvarjalci s področja kulture in umetnosti;

Naša prva sogovornica je Ifigenija Simonovič, predsednica slovenskega PEN. Z njo smo se pogovarjali tako rekoč dan ali dva po koncu jubilejnega, petdesetega mednarodnega srečanja pisateljev in pesnikov na Bledu, o čemer smo uvodoma, razumljivo, največ govorili; V drugem delu pa so bile v ospredju refleksije v domačem in mednarodnem okolju na to srečanje pa tudi na odnos slovenske politike in oblasti do življenja pisateljev v njihovih državah ali v begunstvu, morda celo v izgnanstvu.

Po kar nekaj več vloženega napora z ljudmi iz podpornega dela vodstva Stranke modernega centra in sprva brez pravega rezultata, se nam je končno, po tednu in več uspelo s pomočjo – lahko rečemo – stanovskega kolega v vodstvu stranke, če razumemo kulturo kot sektor ali državni podsistem, vzpostaviti stik z glavnim tvorcem tistega dela SMC-jevega volilnega programa, kjer obravnavajo kulturo.

Naš drugi sogovornik je torej dr. Dragan Matić, poslanec in predsednik odbora za kulturo v Državnem zboru. Pogovor sva začela z vaprašnjem, ki ga je pred koncem prvega dela oddaje na predsednika dr. Mira Cerarja in stranko v celoti naslovila naša prva sogovornica Ifigenija Simonovič. Že v naprej smo dr. Matiću posredovali njeno vprašanje v celoti, kakor ste ga lahko slišali pred koncem pogovora z njo v prvem delu oddaje.

To je bila tretja oddaja iz niza A propos: kultura in umetnost, politika in gospodarstvo. Naša tokratna sogovornika sta bila Ifigenija Zagoričnik Simonović, predsednica mednarodnega združenja literatov PEN v Sloveniji in dr. Dragan Matić, poslanec Državnega zbora in predsednik Sveta stranke SMC. Oddajo, ki jo je s sredstvi iz javnega medijskega razpisa podprlo tudi Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, je pripravila in realizirala ekipa uredništva Radia KAOS, s pomočjo Zavoda ZA in njegovih tehničnih sodelavcev. V imenu vseh njenih ustvarjalcev jo podpisuje Andrej Pengov. Fotografije in znaki so povzeti s spletnih strani PEN Slovenija in Stranke modernega centra.
Prijazen pozdrav do prihodnjič, ko načrtujemo pogovor z ravnateljem SNG Drama Ljubljana in predstavnikom SDS, Slovenske demokratske Stranke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *