A propos: Kultura za popolno okrevanje; Dr. Danica Purg: IEDC je poslovna šola in galerija na treh stebrih – trajnostnem razvoju, umetnosti in etiki.

V pogovoru z gospo profesorico dr. Danico Purg, direktorico IEDC-Poslovne šole Bled, ki podčrtuje, da so nosilni stebri njihovega programa trajnostni razvoj, kultura in etika, smo dvakrat poskusili z vprašanjem, ki je pravzaprav rdeča niti naše letošnje A propos preje: Ali so - na podlagi izkušenj po poldrugem letu pandemije - kultura, umetnost, znanost in raziskovanje lahko pot do nove postpandemične normalnosti. Odgovor na tako zastavljeno vprašanje se more povzeti iz pogovora kot celote in je z nekaj nazorske širine vsekakor pritrdilen; Na naše ultimativno vztrajanje pri jasnem odgovoru na vprašanje ali so omenjene dejavnosti v teh zastrupljenih časih lahko učinkovitejše kot vakcina pa je bil odgovor funkcionalen in neizprosen: cepljenje je edina učinkovita rešitev.

Spoštovane gospe, cenjeni gospodje, to je Radio KAOS in oddaja A propos: Kultura nove normalnosti, v kateri so naši sogovorniki ustvarjalni in vplivni ljudje, ki delujejo na področjih kot so umetnost, znanost, izobraževanje, raziskovanje, prodorno poslovanje in vzdržna, trajnostna proizvodnja, ustvarjanje novih možnosti in priložnosti za sonaravno in krožno gospodarjenje in kar je še takih reči. Skratka, to so ljudje, gospe in gospodje z mnogimi strokovnimi, vodstvenimi, voditeljskimi izkušnjami in/ali dobrimi idejami in projekti, ki jim krize, tudi ta, zastrupljena s pandemijo covida-19, pomenijo predvsem izziv pri iskanju odgovorov na razvojna vprašanja; Med ključnimi za naš niz oddaj A propos je vprašanje ali so lahko kultura, umetnost, znanost in raziskovanje pot do nove postpandemične normalnosti; Ali če se vprašamo retorično, morda celo utopično: ali so te dejavnosti v teh zastrupljenih časih lahko učinkovitejše kot vakcina?

Naša tokratna  sogovornica je gospa dr. Danica Purg, direktorica in ustanoviteljica IEDC Poslovne šole Bled.

Pogovor z dr. Danico Purg, direktorico IEDC-Poslovne šole Bled, smo posneli  nekaj dni pred praznovanjem 35. letnice te svetovno znane in mednarodno visoko uvrščene izobraževalne ustanove. Slovesnosti bodo potekale jutri, v petek, 15. oktobra, v izrazito v delovnem vzdušju. Pokrovitelj praznovanja je predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor, ki danes gosti Slovaško predsednico Zuzano Čaputovo, s katero bosta po obisku Triglavskega narodnega parka, pred Poslovno šolo Bled posadila lipo. Med pomembnimi temami tega obiska so namreč tudi soočanje s podnebnimi spremembami in prehod na trajnostni razvoj ter usklajevanja trajnostnega turizma in zaščite narave, kar sovpada s temeljnimi vrednotami, zastopanimi v programih in načinih študija IEDC; to so trajnostni razvoj, umetnost in etika. Te vsebine so tudi glavni poudarki tokratnega pogovora z prof. dr. Purgovo.

Prvi del petkovega dogodka so naslovili z »Novo voditeljstvo za trajnostno prihodnost« bomo podelili častna doktorata profesorjema, ki sta pomembno prispevala k razvoju osrednje filozofije šole: Prof. Pierru Casseu, nosilcu katedre za voditeljstvo in g. Harisu Pašoviću, predavatelju umetnosti in voditeljstva ter mednarodno priznanemu gledališkemu režiserju.

V nadaljevanju bodo uveljavljeni gospodarstveniki iz Slovenije in regije – diplomanti IEDC – predstavili svoje dosedanje dosežke in izzive za prihodnost ter se dotaknili vizije razvoja managementa in voditeljstva. Na okrogli mizi bodo sodelovali: Melanie Seier Larsen, partnerka in generalna direktorica, The BostonConsulting Group, dr. Mark Pleško, izvršni direktor in soustanovitelj družbe Cosylab, Iskra Reić, izvršna podpredsednica za Evropo in Kanado pri podjetju AstraZeneca (on-line), Blaž Brodnjak, predsednik uprave, NLB, dr. Iztok Seljak, predsednik uprave Hidria, Saviola Shahollari, ustanoviteljica in direktorica, Baits, Albanija (on-line), Ivan Barać, direktor trženja za skupino HT in CIS, Ericsson Nikola Tesla.

Dr. Danica Purg, ki od lanskega junija ni več dekanja, saj je na njen predlog in so s podporo drugih ustanoviteljev konec lanskega maja senat IEDCza novega dekanaizvolil prof. Drikusa Krieka, ki je bil do prevzema nove dolžnostiprodekan za pedagoško dejavnost in direktor doktorskega študija na IEDC-Poslovni šoli Bled. Prof. Kriek je iz Južnoafriške republike, kjer je bil direktor Centra za razvoj voditeljstva in profesor s področja človeških virov na Poslovni šoli Wits, Univerza Witwatersrand. Njegovo predavateljsko delo se osredotoča na timsko delo, voditeljstvo in vodenje sprememb. Pri svojem delu uporablja številne psihometrične metode. Preden se je podal v akademsko kariero, je bil predsednik uprav podjetij Telkom in Janus Data, posvečal pa se je tudi raziskovalnemu delu na projektu Voditeljstvo sprememb v Afriki.

Petkov program bodo v popoldanskem delu nadaljevali v on-line formatu,  v sodelovanju s prestižno organizacijo International Academy of Management (IAM). Nastopili bodo svetovno znani govorci s poslovnega in akademskega področja. Z nami bodo Paul Polman, dolgoletni direktor skupine Unilever in eden največjih imen na svetu na področju trajnostnega razvoja. Sodelovali bodo tudi  Sandra Boss, izvršna direktorica za upravljanje naložb pri podjetju BlackRock; Prof. Stuart Hart, strokovnjak za vpliv okolja in revščine na poslovne strategije ter Prof. Jerry Wind, eden najbolj citiranih avtorjev s področja marketinga.

Začetki IECD Poslovne šole Bled segajo v leto 1986 na Brdo pri Kranju, kjer je GZS vzpostavljala izobraževalni center za vodilne v slovenskem gospodarstvu. Projekt z izrazito mednarodno konotacijo pa so naložili dr. Purgovi, ki je prve načrte pripravila že v leto prej. Tako je nastala prva menedžerska šola v takratni Jugoslaviji. Na Bled se je šola preselila leta 2000.

Med posebnostmi te ustanove, ki jo pomembno razlikuje od drugih podobnih v svetu, je raziskovanje in implementacija kulturnih in umetnostnih spoznanj ter dosežkov; gre za pomembni vidik palete znanj in opolnomočenj, ki jih mora obvladovati uspešen vodja. Nekatere druge ustanove, ki tudi izobražujejo kadre takih profilov, se tega lotevajo vzporedno ali »za zraven«. V IEDC pa je to del študijskega in vse bolj tudi raziskovalnega procesa.

IEDC-Poslovna šola Bled – šola s pogledom/razgledom pa je pred petimi leti prvič pridobila tudi status šampiona v odgovornem poslovnem izobraževanju. Podelil ji ga je Odbor UNGC PRME (The Principles for Responsible Management Education – Načela odgovornega poslovnega izobraževanja), ki deluje od leta 2007 in združuje več kot 800 poslovnih šol in univerz iz celega sveta. Nastalo je na pobudo največje globalne mreže za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj gospodarskih s sedežem v New Yorku. Glavni ustanovitelj UNGC PRME je bivši generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon. Odbor UNGC PRME temelji na univerzalnih vrednotah in načelih, katerih skupni cilj je spodbuditi poslovne šole k vključevanju konceptov trajnostnega razvoja in družbene odgovornosti v svoje izobraževalne in raziskovalne dejavnosti.

V pogovoru z dr. Danico Purg nas je zanimalo tudi, kaj – v klasičnem pogledu z vidika našega izobraževalnega, zdaj tudi vse bolj evropskega sistema – pomeni naziv MBA oz. diploma ali doktorat IEDC Poslovne šole Bled pa tudi, še in kako spremljajo karierno pot študentov, diplomirancev (alumnijev) in doktorantov? V 35-ih letih je študij na IEDC-Poslovna šola Bled končalo skoraj 94.000 študentov in mnogi so se uveljavili na izjemno odgovornih vodstvenih mestih.

Spraševali smo tudi kaj razlikuje IEDC Executive MBA študij (EMBA) od drugih ponudnikov podiplomskih programov pa tudi, kako se šola uveljavlja pri akreditacijskih organih in agencijah – domačem NAKVISu in tudi pri nekaterih pomembnejših v tujini.

Delo in komunikacija s 30 (morda 31) ustanovitelji šole, ki so skupaj tudi 100% lastniki, najbrž ni enostavno. Gotovo so zahtevni do uprave in programov. Kaj jih, smo tudi spraševali – ob, poslovnem rezultatu, ki pa ni ključni parameter uspešnosti, vsako leto najbolj zanima, smo bili radovedni.

Enajsti članski nadzorni organ vodi nekdanji avstrijski politik, poslovnež in akademik dr. Erhard Busek, zasedba pa je izrazito mednarodna. V tem organu je samo pet ali šest imen iz slovenskega poslovnega okolja.

Precej sva, glede na programsko usmerjenost našega radia, razumljivo, govorila o študijski, programski posebnosti; če jo grobo, malce robato označim: kulturi in umetnosti za menedžerje. Haris Pašović, eden od dveh profesorjev, ki bosta v petek promovirana v častna doktorja, nam je v intervjuju, posnetem novembra 2013 ob predstavi, pravzaprav mednarodnem gledališkem spektaklu in v koprodukciji s Slovenskega mladinskega gledališča O osvajanju sreče dejal: “Tri strasti, preproste, a neustavljivo silne, so usmerjale moje življenje: hrepenenje po ljubezni, iskanje znanja in neznosno sočutje do človeškega trpljenja.”

Nekako se mi ne zdi, glede na prislovično brezkompromisnost in robatost poslovnega sveta, s katerim se tudi pri vas najbrž srečujete, da je ustvarjalec s tako izrazito empatijo do ponižanih in razžaljenih lahko učitelj, celo mentor ljudem, ki jih skozi življenje vodijo bolj trde, ostre, neizprosne vrednote kot so kapital in dobiček. Ja, ampak to je vprašanje za mojstra, poslej tudi častnega doktorja Pašovića.

Na kratko smo v pogovoru z direktorico IEDC »preleteli« minulo poldrugo leto, ki je bilo zaradi pandemičnih razmer tudi za to ustanovo težko tako v organizacijskem, vsebinskem in gmotnem pogledu.

Za sklep te oddaje smo znova poskusili z vprašanjem iz začetka pogovora, ki je pravzaprav rdeča niti naše A propos preje: Ali so – na podlagi izkušenj po poldrugem letu pandemije – kultura, umetnost, znanost in raziskovanje lahko pot do nove postpandemične normalnosti.  Odgovor na tako zastavljeno vprašanje je zlahka povzeti iz pogovora kot celote, na naše ultimativno vztrajanje z vprašanjem ali so te dejavnosti v teh zastrupljenih časih lahko učinkovitejše kot vakcina pa je bil odgovor odrezav in neizprosen: cepljenje je edina učinkovita rešitev.

Tako rekoč takoj potem, ko smo se dr. Danici Purg, direktorici IEDC-Poslovne šole Bled zahvalili za sodelovanje v naši oddaji, je naneslo, da smo imeli priložnost videti premiero dramske predstave, po malem aktualne agitke, v Slovenskem mladinskem gledališču, torej v teatru, kjer je nastala tudi slovenska uprizoritev mednarodne gledališče koprodukcije Osvajanje sreče iz leta 2013, ki jo je režiral Haris Pašović, novi častni doktor IEDC.

Predstava Vročina režiserja Žige Divjaka se sooča in reflektira natančno tista aktualna družbena vprašanja, vprašanja razvoja, zlasti pa obstoja človeštva, ki jih, sicer v funkciji (bolj) človeškega kapitala zastavljajo in naslavljajo tudi študentom MBA in doktorskih programov v Poslovni šoli Bled. Kapital, pravzaprav njegova zloraba in sprevrženi kapitalisti ter protičloveški neoliberalni kapitalizem so tarča Vročine. Napotkov v naših oddajah ponavadi ne dajemo, tokrat pa smo prepričani, da bi bil ogled te predstave za študente (in najbrž tudi profesorje) IEDC sijajen izziv. Z ustvarjalno močjo, znanjem in vizijo, kot jih premore in zmore gledališki umetnik prof. Haris Pašović, bi bila to vsekakor izjemna pedagoška in študijska poteza. Tudi ta predstava je koprodukcijska, poteka v več jezikih s slovenskimi in angleškimi nadnapisi.  

V oddaji uporabljene fotografije-uradni potreti ključnih ljudi IEDC so povzeti s spletne strani Poslovne šole Bled, uradni predstavitveni posnetki ustanove pa so avtorsko delo režiserja Harisa Pašovića.

Hvala za vašo pozornost in na svidenje do prihodnjič, ko se bomo, kot vse kaže, za kakšno uro ustavili v Cankarjevem domu, ki ga vodi gospa Cetinski, ki je bila ob uprizoritvi Osvajanja sreče direktorica SMG. Naključja? Morda… Ali pa tudi ne? Srečno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *