A propos: Kultura za popolno okrevanje; Lajka kot dama in potepuh v MGL-jevem kozmomjuziklu

Kaj je bolj osamljenega od psa v vesolju? Kapsula, v kateri je sedela Lajka (to je tisto bitje, ki so ga Sovjeti leta 1957 kot prvega z Zemlje poslali preskusit Vesolje), je imela v Sputniku-2 tudi majhno okno. Zastavlja se neizogibno vprašanje, kaj vse je psička videla skozenj, ko je, stisnjena v majhni kapsuli, letela proti zvezdam. Se je bala? Je zaradi radovednosti pozabila na strah? Kako ji je bilo pri srcu? (…se sprašujeta Matic Lukšič in Eva Jagodic, avtorja kozmomjuzikla predstave Vse to sem videla, ko sem letela mimo… Je videla ali morda mislila kaj, s čimer bi z-mogli obvladati aktualni virus pa se med drugim sprašujemo v tej oddaji.).

Spoštovane in cenjeni, to je oddaja A propos – Kultura za popolno okrevanje. Nastajala in nastala je na prehodu iz zoprnega leta 2021 v zdaj že skoraj dva tedna mlado dvajsetdvaindvajseto, katerega začetki v pogledu skozi covidno prizmo niso nič kaj obetavni; z nadaljevanjem tega leta pa kaže, da  še nekaj časa ne bo nič boljše od prejšnjega. Oddajo pripravljamo ob podpori nekaterih podjetij, ustanov in organizmov, med katerimi tokrat posebej omenjamo BTC, Vzajemno, ReproKolinsko, Intermatic, Delavsko hranilnico in grosupeljske Komunalne gradnje.

Slovensko radijsko poslušalstvo je najbrž že pozabilo, da so Četrtkovi večeri domačih pesmi in napevov na prvem programu nacionalnega radia desetletja plenili zanimanje izjemnega števila publike, ki niso bili nujno zapriseženi navdušenci tovrstne glasbe. Mimogrede – ta oddaja je še vedno del železnega repertoarja in sodi med tiste, ki se ponašajo z najdaljšo tradicijo na sporedu glavne radijske postaje v deželi. Prihodnje leto bo štela 70 let. Nimamo podatkov, koliko ljudi v teh covidnih časih posluša to oddajo, od večera, ki se je zgodil na drugi četrtek v tem letu pa ima sijajno konkurenco, le da zanjo za zdaj množice še ne vedo… Na sporedu pa bo ne le ob četrtkih, ko je bila napovedana premiera, temveč v dneh in terminih, ki jih najdete na spletni strani in facebooku MGL-ja. 

Nam se je posrečilo vstopiti v privilegij, da smo si slovensko gledališko in hkrati glasbeno noviteto, ki so jo v Mestnem gledališču ljubljanskem žanrsko označili s skovanko »kozmomjuzikel« mogli ogledati na eni od predpremier prav na Silvestrovo, kar bila je sijajna popotnica v Novo leto. Zagotovo lepša, prisrčnejša kot z meglo zastrt polnočni ognjemet z Grajske planote nad mestom.

Drugi letošnji četrtek je bila torej na Mali sceni MGL-ja premiera avtorskega monoprojekta, ki se navdihuje pri resnični zgodbi o psički Lajki. Davnega leta 1957 so jo Rusi, takrat še Sovjeti, s Sputnikom 2 izstrelili v zemeljsko orbito in ta drobna a v kratki potepuški zgodovini dodobra utrjena kužica je med razmeroma kratkim poletom tam zgoraj, visoko nad človeško norostjo in boleznimi videla vse mogoče. Kaj vse naj bi to bilo, se je izpisalo mlademu igralcu Maticu Lukšiču, ki ob dramski igri svoj ustvarjalni izraz išče tudi na področju glasbe in lutkarstva. Matic, mladenič mnogih talentov in dramaturginja Eva, njegova akademijska kolegica sta tokrat naša sogovornika.

Matic Lukšič je napisal scenarij, zasnoval sceno, likovno podobo in rekvizite, napisal verze, no za mjuzikel se jim reče songi ter zložil  povedno in hkrati božajočo glasbo. Pri ustvarjanju so sodelovali tudi soavtorica scenarija in uprizoritvene zamisli ter dramaturginja Eva Jagodic, svetovalka za gib Anja Möderndorfer, lektor Martin Vrtačnik, oblikovalec svetlobe Boštjan Kos in oblikovalec zvoka Tomaž Božič.

Z glavnim avtorjem predstave Vse to sem videla, ko sem letela mimo in edinim nastopajočim Maticem Lukšičem ter njegovo desno roko –  soavtorico scenarija in uprizoritvene zamisli dramaturginjo Evo Jagodic – sem se za Radio KAOS in oddajo A propos: Kultura za popolno okrevanje pogovarjal Andrej Pengov. Ja tudi o zdravilni moči glasbe, gledališča, umetnosti in te predstave smo se pogovarjali… Sta nam kultura in umetnost v pomoč pri okrevanju?  

Eva in Matic napovedujeta tudi koncertno izvedbo in posnetek na plošči, recimo mu kar Album Lajka, tako da se morda lahko uvrsti tudi v katero od prihodnjih oddaj Četrtkovega večera ali kamor koli v premišljeno oblikovan glasbeni in kulturno umetniški program nacionalnega radia. Poglejte in prisluhnite – pa predstavo si oglejte. Vsekakor!

Oddajo smo pripravili in realizirali v uredništvu Radia KOAS – s pomočjo podpornikov niza A propos: med katerimi omenjamo BTC, Vzajemno, ReproKolinsko, Intermatic, Delavsko hranilnico in grosupeljske Komunalne gradnje. Podpisujem jo Andrej Pengov, avtor fotografij, ki so nastale na vajah pa je Peter Giodani. Na svidenje do prihodnjič!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *