A propos – ob 15.h: 12 dni po premieri Adama in Eve v MGL

Režiser Miloš Lolić: »Delo s slovenskimi igralci je moja najboljša izkušnja doslej!«

To je oddaja Radia KAOS A propos: ob 15.h, ki je del istoimenskega projekta, podprtega z javnimi sredstvi, ki jih prek medijskega razpisa zagotavlja Ministrstvo za kulturo. Tokrat bomo govorili o Adamu in Evi. Gre seveda za predstavo Mestnega gledališča ljubljanskega, ki so jo premierno in sploh prvič na slovenskih odrih uprizorili drugi četrtek v oktobru na velikem odru in katere avtor besedila je sloviti hrvaški, v oddaji pa se izkaže, da morda še prej – jugoslovanski – pisatelj in dramatik Miroslav Krleža.

Predstava se začne nadvse glasno v eni od sob čudnega, zanikrnega hotela z rajskim imenom Eden. Prvi prizor je prepir Moškega in Ženske. Njega in nje. Adama in Eve, dveh svetopisemskih likov, ki jih – za razliko od Krleže, dramaturginja Eva Mahkovic in režiser Miloš Lolić uporabita tudi za vse druge nastopajoče v tej ljubljanski postavitvi. Adamu je Eve dovolj. Odhaja na vlak, saj do skrajnosti pripeljan prepir traja že tri dni. Eva ga poskuša zadržati z grožnjami, češ, da se bo vrgla skozi hotelsko okno, kar se ob vstopu novega Adama na prizorišče – gospoda v črnem – tudi zgodi. Eva se zbudi v podzemlju. Ko Adam v časniku prebere vest o njenem samomoru se tudi sam pokonča s skokom pod vlak, nanj pa se preseli odrsko dogajanje tako, da vsi potujejo nekje tam, v onostranstvu. Zbrana je čudna druščina, ki jo tvorijo nuna, general in še drugi dokaj nenavadnimi potniki V onostranstvu se Adam on Eva znova srečata in – zaljubita. In pripoved začne nov, že videni, v realnem življenju pogosto tako prekleto znani krog…

Po premieri smo k pogovoru za oddajo A propos: ob 15.h najprej nagovorili dramaturginjo Evo Mahkovic, potem pa še režiserja. Za pogovor z mladim, tudi v evropskem prostoru vse bolj uveljavljenim srbskim režiserjem Milošem Loličem, ki je v tej predstavi tudi scenograf, sva se pogovarjala dvojezično. Za to oddajo smo pogovor zvečine prevedli, deloma povzeli v slovenščini. Nekatera vprašanja so ostala – predvsem zaradi dinamičnega menjavanja tem in zaradi njegovih popremierskih obveznosti tudi neodgovorjena ali odgovorjena le na pol… Posebej je pohvalil svoji izjemni izkušnji ob delu z igralkami in igralci MGL in drugimi njihovimi poklicnimi kolegi v Sloveniji.

V tej Krleževi in Lolićevi enodejanki, ljubezenski drami, ki jo je prevedel Andrej Inkret, igrajo Uroš Smolej, Mirjam Korbar Žlajpah, Jožef Ropoša, Gaber K. Trseglav, Boris Kerč, Nika Rozman in Tanja Dimitrievska ter Gašper Tič in Jana Zupančič. Slednja sta oblikovala glavni vlogi Adama in Evo. Pravzaprav prva dva, kajti tudi vsi drugi imajo enaka imena: ženske so Eve, moški pa Adami. V oddaji pa smo se pogovarjali z glavnima dvema – najprej z Jano Zupančič in nato še z Gašperjem Tičem.

Pod oddajo, ki smo jo pripravili in realizirali s pomočjo sredstev Ministrstva za kulturo Republike Slovenije se podpisuje ekipa Radia KAOS: Andrej Pengov, Aljaž Pengov Bitenc, Nina Radoš in Urška Pengov Bitenc. Avtor fotografij z vaj za predstavo Adam in Eva, ki smo jih uporabili v oddaji, je fotograf Maj Pavček.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *