A propos ob 15h: Ana Klašnja in Lukas Zuschlag v Coppélii na Montmartru

Youri Vámos ob baletu zahteva tudi dramsko igro

V petek je bila v SNG Opera in balet Ljubljana premiera baleta Coppélia na Montmartru francoskega skladatelja Léa Delibesa. Pravzaprav je bila to neke vrste druga premiera, saj gre za tako rekoč identično postavitev, kot jo je Libreto, koreografi in režiser ter avtor posodobitve libreta madžarski mojster baleta Youri Vámos postavil v Ljubljani že leta 1997 in pred tem tudi v Duesseldorfu ter lani v Zagrebu. Ta balet je bil uvrščen v sklepni del programa te sezone pravzaprav zadnji hip, saj ga v repertoarju, predstavljenem lani pred sezono, niso navedli.

Pričakovali smo, da bomo na običajni novinarski konferenci pred predstavo, ki je – kakor koli to že razumemo – vendarle premiera – bili deležni nekaterih nujnih pojasnil tako producenta kot avtorjev predstave, pa je tovrstno predstavitveno soočenje z javnostjo tokrat izostalo. Povsem po nepotrebnem. Tudi zato, ker je predstava (znova) doživela lep sprejem pri publiki. Mladi nosilci solističnih vlog pa tudi drugih likov so se izkazali in navdušili občinstvo, ki od decembra 2011 znova zvesto vrača v to nacionalno glasbeno gledališko hišo.

Kljub umanjkanju možnosti, ki jih ponavadi ponuja priložnost srečanj z ustvarjalci na tiskovkah pred premiero, nam je takoj po premieri, še na odru, za spuščenim zastorom, vendarle uspelo ekskluzivno posneti pogovor z maestrom Vámosom. Pogovor s koerografom, režiserjem in kolibretistom bomo objavili v prihodnjih dneh, v tokratno oddajo pa smo povabili dva sijajna mlada plesna solista Ano Klašnja in Lucasa Zuschlaga.

Razkrila sta nam marsikaj, kar bi morda ob navdušenju nad sproščenostjo in prepričljivostjo te baletne predstave morda ostalo zastrto. Za oporo pogovoru pa navajamo izvlečke s spletne strani ljubljanske opere, kjer so o baletu Coppélia na Montmartru med drugi zapisali tudi…:

»… Coppélia na Montmartru je zgodba pohujšljivega in takrat prepovedanega kankana, zgodba umetnika Toulouse-Lautreca, ki je bil z njim povezan, »lutk«, ki so spadale v tisti svet, in hoffmannovskega ljubezenskega para. Koreograf Youri Vámos je v Delibesovi glasbi je prepoznal mojstrsko skladateljsko delo z očarujočim poletom, z ritmom in ognjem, z bleskom in melanholijo, z melodijami, polnimi pesniške čarobnosti, genialni izdelek v smeri muzikala… v katerem najdemo ljubezen, častihlepje, ljubosumje, uspeh, srečo in smrt…«

Dirigent je Marko Gašperšič, scenografijo je po Michaelu Scottu izdelal Andrej Stražišar kostumografijo pa Marija Kobi, luči je oblikoval Klaus Gärditz, koncertni mojster je bil Igor Grasselli, zasedba pa je ob Ani Klašnji, ki pleše in igra vlogo Svanhilde ter Lukasu Zuschlagu, ki upodablja lik Franza, izjemno številna in dobro izbrana tudi v alternacijah. Le lik slikarja Coppeliusa, ki ga upodablja Iulian Ermalai, nima alternacije. Sicer pa kot Svanhilda nastopata tudi Lejla Pantić Šindrić in Tjaša Kmetec, kot Franc pa tudi Petar Đorčevski in Lucas Jerkander; Hans je Goran Tatar … in še bi lahko naštevali tja do številke 30 in še čez, vendar naj kot zanimivost omenimo, da npr. plesalci Petar Đorčevski, Lucas Jerkander in Lukas Zuschlag, ki nastopajo tudi v alternacijah kot Šef policije. Nasploh je odločitev, da izvrstni solisti plešejo in igrajo različne like v različnih kombinacijah zasedb za posamezne predstave… kako to zmorejo, smo našega tokratnega gosta spraševali še pred oddajo. Oba – čeprav Ana Klašnja tokrat ne nastopa v drugih vlogah, sta odgovorila tako rekoč v en glas: približno tako, kot dramski igralci… In prav v igri, no, tudi v igri, ne le v izjemno naštudiranem plesu (kjer so plesni zborčki v prvem delu premierne predstave zaostajali za solisti) in izvrstnem koreografskem in režijskem delu ter premišljeni glasbi je iskati uspeh in popularnost baleta Coppélia na Montmartru.

Osemindvajseto oddajo A propos: ob 15h je pripravil in vsebinsko realiziral Andrej Pengov, za sliko, zvok, režijo in postprodukcijo pa je poskrbel Aljaž Pengov Bitenc. Za 29.-o oddajo pripravljamo pogovor o Ženskah na robu živčnega zloma, katerih prepredpremiera je že nocoj na velikem odru MGL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *