A propos ob 15h: Anna Netrebko in Slovenska filharmonija z Jolanto

Damjan Damjanovič: mesec dni s tremi avtobusi in tovornjakom po Evropi

Kraljeva hči Jolanta je slepa in živi daleč od sveta ne zavedajoč se svoje nesreče. Za njeno zabavo in družbo skrbijo družice. Skrbno morajo paziti, da nihče pred princeso ne bi omenil luči, svetlobe, sonca … Po nizu dramatičnih, zlasti ljubezenskih in predženitnih zapletov se zgodi čudežno ozdravljenje in Jolanta spregleda. Dvor kralja Renéja napolnita sreča in ljubezen…

Tako se zaplete in razplete lirska opera v enem dejanju Petra Iljiča Čajkovskega z naslovom Jolanta, za katero je liberto napisal Modest Čajkovski. S tem delom in solistko sopranistko svetovnega slovesa Anno Netrebko se Slovenska filharmonija za ves mesec odpravlja na izjemno evropsko turnejo.

Prvi koncert bo v torek 30. oktobra v ljubljanskem Cankarjevem domu in potem še v 10 evropskih mestih; Stuttgartu, Amsterdamu, Nürnbergu, Pragi, Dunaju, Münchnu, Parizu, Berlinu, Frankfurtu in, Essnu.

Pod vodstvom šefa dirigenta Emmanuela Villaumea bodo ob Orkestru slovenske filharmonije in Slovenskem komornem zboru, ki ga vodi Martina Batič, nastopili tudi mednarodno uveljavljeni solisti Vitalij Kovaljov, Lucas Meachem, Alexey Markov, Sergej Skorohodov, Vladislav Sulimski, Džunho Yu, med njimi tudi Argentinec in Kanadčanka slobenskih staršev Luka Debevec Mayer in Theresa Plut ter slovenski mezzosopranistki Monika Bohinec in Nuška Rojko.

Tokratna evropska turneja Slovenske filharmonije je bila glavna tema tokratne oddaje A propos: Ob 15,h! Sogovornik Andreja Pengova pa je bil njen direktor gospod Damjan Damjanovič. Pogovor pa sta začela o aktualnem dogodku – nocojšnjem in jutrišnjem tretjem koncertu modrega abonmaja s skladbami W. A. Mozarta in J. Haydna ter solistoma Miranom Kolblom, violina in Tomažem Petračem, klavir, pod taktirko Emmanuela Villaumea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.