A propos ob 15h: Četrta postavitev baleta Trnuljčica v ljubljanski Operi sploh

Tjaša Kmetec: izjemno lepa vloga in balet, prežet z glasbenimi in plesnimi užitki

V tokratni oddaji A propos ob 15h, ki smo jo pripravili s pomočjo javnega denarja, ki ga prek medijskega razpisa zagotavlja Ministrstvo za kulturo, smo našo pozornost namenili baletu. Klasični balet Trnuljčica, Petra Iliča Čajkovskega je predstava za 21. stoletje, je posebej podčrtal umetniški vodja baleta v SNG Opera in balet Ljubljana ko-koreograf Irek Mukhamedov.

Vendar, je dodal, je ta posodobitev opravljena tako, da se ohranijo vsi bistveni elementi tistega, kar je klasični balet. Koreografijo za ljubljansko predstavo – premiera je bila pred tednom dni, je Mukhamedov povzel po svetovno znani koreografiji Mariusa Petipaja, ki je bil v drugi polovici 19. stoletja baletni prvak ruskega carskega baleta, znan po izjemnih baletnih nastopih in vlogah v Franciji in Španiji, kasneje pa je bil tudi izjemno uveljavljeni koreograf. Tokratna Trnuljčica je njena četrta postavitev v Ljubljani. Mukhamedov jo je označil kot sodobni, klasično klasični balet.

Premiera baleta Trnuljčica je povod in razlog, da je naša današnja gostja in sogovornica v tej oddaji Princesa Aurora, Sleeping beauty, Trnuljčica torej, Tjaša Kmetec. Še pred pogovorom z njo smo si ogledali posnetek zadnjih nekaj trenutkov te baletne predstave in prve pokloni nastopajočih in sodelujočih. Aplavz in pokloni so tokrat trajali in trajali, valovili, vsaj tako se je zdelo potem, na posnetku, neskončno dolgo. Za oddajo smo jih seveda skrajšali.

Ta pravljična zgodba je poslej tudi del velikega dirigentskega opusa maestra Marka Gašperšiča. Seveda smo ga povabili tudi v današnjo oddajo, a ker je bil to popoldne zadržan s pripravami na večerno predstavo Trnuljčice, smo za to oddajo povzeli njegov nastop na novinarski konferenci, tri dni pred premiero. Posebej je poudaril, da je Trnuljčica tudi zanj tako posebna baletna predstava prav zaradi izjemnega glasbenega mojstrstva skladatelja Petra Iliča Čajkovskega. Obžaloval je sicer, da je tokratna postavitev skrajšana za tretjino, saj so združili prvo in drugo dejanje in tretje s četrtim, vendar ocenjuje, da so se na ta poseg dobro pripravili in se mu povsem prilagodili.

Soplesalec Tjaše Kmetec je bil Japonec Kenta Jamamoto, ki je plesal vlogo Princa Desireja.. V paru z njim je prvič oblikovala katero od baletnih vlog in prepričana je, da je kljub mladosti izjemen plesalec. Pohvalila je tudi oba ključna mentorja pri nastajanju te njene prelepe vloge – oba Mukhamedova – koreografa Ireka in baletno mojstrico Mašo, njegovo soprogo.

Pod oddajo, ki smo jo pripravili in realizirali s pomočjo sredstev Ministrstva za kulturo Republike Slovenije se podpisuje ekipa Radia KAOS: Andrej Pengov, Aljaž Pengov Bitenc, Nina Radoš in Urška Pengov Bitenc. Na svidenje do prihodnjič, kar bo najverjetneje že prihodnji torek, ko se bomo posvetili posebnemu odru, kjer so iskali srečo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.