A propos ob 15h: direktor, ki se ne boji nikogar (več)

Mitja Rotovnik čez leto dni zapušča mesto šefa Cankarjevega doma

Če je Cankarjev dom lani oznanjal svoje obletniško leto kot »30+5«, smo letos zmotno – kot se je izkazalo v pogovoru z njegovim direktorjem Mitjo Rotovnikom – predvidevali, da bi bila prava šifra »30+6«. Pravi odgovor je: »31+5«. Zakaj? Več o tem v tokratni, 56. letošnji oddaji A propos: ob 15.h, ki smo jo pripravili s pomočjo javnih sredstev, ki jih z javnim razpisom zagotavlja Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Z avtorjem oddaje in voditeljem Andrejem Pengovom sta se tokrat pogovarjala o večletni prenovi Cankarjevega doma, ki je z letošnjimi posegi v Linhartovi in Gallusovi dvorani tako rekoč končana. Za prihodnje leto je ostalo le še nekaj malega za preurejanje v gornjem, 5. nadstropju… Vse skupaj je bilo zahtevno, vendar gospodarno – če tudi ne vedno v popolnem sozvočju z varuhi Ravnikarjeve arhitekturne in oblikovalske dediščine, zagotovo pa racionalnejše kot je bil, na primer, poseg v obnovo ljubljanske operno-baletne hiše.

Sicer pa je bila to priložnost opozoriti na programe za sezono 2013 – 2014, ko znova napovedujejo kakovosten in raznovrsten program. Tokrat so se – pravzaprav presenetljivo, če vemo da so v njihovi neposredni soseščini premalo zasedeni trije umetniški operno-baletni korpusi
Mitja Rotovnik je posebej opozoril na nastope Carmine Slovenica, na niz umetniških dogodkov posvečen koreografu Edwardu Clugu, izjemnemu januarskemu koprodukcijskemu projektu Verdijevi Aidi in še mnogim drugim nastopom izjemnih posameznikov ali ansamblov.

Seveda ostajajo v programu stalnice kot so LIFFe, slovenski knjižni sejem, mednarodni jazz festival, Učitelj-išče, Cankarjevi torki in še mnogi drugi dogodki. Tudi o kongresni, se pravi, izrazito komercialni dejavnosti Cankarjevega doma sta govorila in o izjemni – ter vse premalo izkoriščeni možnosti, ki jih nudi ta kulturna ustanova – orglah v Gallusovi dvorani.

Za pogovor o drugih programskih in tehničnih izjemnostih – kot je gotovo njegova programska in tehnična ekipa in o, ja, čebelah, je tokrat zmanjkalo časa.

Oddajo, ki jo je ob avtorju pripravila in realizirala tudi ekipa Aljaž Pengov Bitenc (video, režija in tehnična realizacija), Nina Radoš (zvok) in Urška Pengov Bitenc (postprodukcija, medmrežje), je z javnim denarjem podprlo tudi Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.