A propos ob 15h: Grega Hribar, Zapisi Tebe in Mene. Poezija ali proza?

Založbe so oklevale, pa je oče plačal tisk

Za 50-o oddajo A propos: ob 15.h! smo dobili v uredništvo nenavadno knjigo na 180-straneh, ki je prvi trenutek videti kot pesniška zbirka izdana v samozaložbi. To drugo drži, ono prvo pa niti ne, čeprav tudi ni daleč od resnice.

Kam uvrstiti delo Grege Hribarja, so se spraševale tudi nekatere večje založbe, pri katerih je skušal izdati svojo drugo knjigo. Besedilo je vsekakor povedno in poetično hkrati. Če bi pristali na razvrstitev, da gre za pesmi, bi to bil lahko edino ep o ljubezni neke pomladi tam nekje na Ulici slavnih v Los Angelesu. Izbrano in s fizikovim filozofskim premislekom o njej in njemu sijajno lebdeče premišljevanje, potrjevanje a tudi umikanje. In izjemno lepo ilustrirana zgodba. Z akvareli je knjigo opremila Joni Zakonjšek, knjigo pa je s posebej vloženim pismom v ovojnici, naslovljeni Zlatica, med bralce pospremila pisateljica Nina Kokelj.

Kje se stikava cvet in jaz? V bivanju? V belem pred vprašaji? Je poskušal v tokratni oddaji, ne da bi spraševal, kakor je zapisano na zadnji platnici knjige, ker je zapisano nekoliko drugače, zvedeti Andrej Pengov. A zvečine je ostalo neodgovorjeno. Ker vse to morda, ni pa gotovo, najdete v knjigi Zapisi Tebe in Mene ali morda tebe in mene. Kdo bi vedel. Nisem povsem prepričan, da ve on: Grega Hribar, ki je hribolazec, plezalec – ne samo v gorah, tudi po ljubljanskih strehah, tam okrog Nebotičnika in ki doma nima televizorja. Tako je več časa za družino, partnerico, sociologinjo in učiteljico Sašo, ki je mati njunih sina Jona Naja in hčere Pike Tereze.

Leave a Reply

Your email address will not be published.