A propos ob 15h: Izziv je pripraviti vrhunske krožnike iz revnih sestavin.

Ana Roš: Z radovednostjo, znanjem, predanostjo in domišljijo do umetnosti revne kuhinje

V začetku minulega tedna se je v Gostilni Na gradu odvil že tretji ali morda celo četrti – odvisno katerega vzamemo za začetek – gurmejski večer pod naslovom Art of the Poor Cuisine, torej, Umetnost revne kuhinje. V tej 13-i oddaji A propos: ob 15h smo se torej spraševali ali je to revna kuhinja ali umetnost kuhinje? Ali morda oboje…

Šest hodov in vrhunska vina nas niso pustili hladnih in tudi ne na hladnem, saj smo se ob tesno zastekljenem arkadah na toplem – s pogledom na zasneženo grajsko dvorišče – lahko predajali domiselno izbrani slovenski, domači hrani, pripravljeni na domiseln in drzen način. To, da sta Ana Roš in Valter Kramar iz kobariške Hiše Franko mojstra slovenske kuhinje, je že splošno znano. Za vsakega, ki prvič vstopa v to okolje, pa je vendarle srečanje z njima dogodek na doslej morda še ne odkriti strani kulturnega, umetniškega. Tokrat sta v goste povabila še enega pretehtano izbranega gosta – Marka Pavčnika, ki je Chef de la cuisine restavracije Pavus, ki domuje na gradu Tabor nad Laškim.

Ana sama o sebi med drugim tudi pravi, da ustvarja na meji sprejemljivega. Rada tudi pove, da jo je ljubezen pripeljala v Hišo Franko. Pogovor smo začeli z vprašanjem, ki se mu seveda ni bilo mogoče izogniti: Kje in kdaj se v kuhinji začne Umetnost? In za koga sploh sta revna kuhinja in njena umetnost? Ampak to je bilo bolj tako – za iztočnico, ki pa nam je ven in ven prihajala na misel. Vsekakor gre za projekt vreden občudovanja … in okušanja!

Ko smo v Gostilni Na gradu doživljali Umetnost revne kuhinje mojstrice Anje Roš in njenega gostujočega mojstra Marka Pavčnika, se je večer razpiral z vsako novo jedjo in zaokroževal z izbranimi vini Matjaža Kramarja, Valterjevega brata, ki v Brdih prideluje izjemen tokaj, rebulo in merlot ter Svetozarja Raspopoviča – Popeta, ki je lastnik restavracije As in družbenik Gostilne na Gradu. Pope na Krasu prideluje – kot pravi – samo za prijatelje – tudi izborno malvazijo in merlot. Njegova vina fermentirajo v amfori, pri čemer sledi zakonitostim biodinamike, Kramarjeva pa so vina z nežnimi maceracijami in daljšim zorenjem.

To je bil večer doživljanja umetnosti v katerem je ob mnogih spretnih kuharskih in gostinskih sodelavkah in sodelavcih pomembno prispeval tudi kuharski mojster in Anin pogost sodelavec Novomeščan Damjan Fink. Poskrbeli so, da je skoraj stotnija gostov komaj opazila, da se sicer običajni delavnik izteka v svoji zadnji uri.

Ana in Valter, les deux Jeunes restorateurs d’Europe iz Hiše Franko, ki skupaj z gostilno As prirejata večere Umetnosti revne kuhinje sta s sodelavci ob koncu večera pojasnila kako poteka priprava hrane in kaj odlikuje posamezno jed. Od šestih hodov je tri zasnovala Ana Roš, tri pa Marko Pavčnik, vsak s svojo osebno noto.

Projekt » Umetnost revne kuhinje« v Gostilni Na gradu se bo nadaljeval že 21. marca, ko bo Ana Roš gostila italijanskega mojstra Franca Alibertija iz Oštarije Francescana iz italijanske Modene. Prav te dni pa so začeli z zanimivim programom sobotnih in nedeljskih kosil s samopostrežnimi grajskimi pojedinami, ko si lahko naložite toliko hrane kolikor jo zmoretem- s spominom na dobra kosila pri mami.

Leave a Reply

Your email address will not be published.