A propos ob 15h: Kdo si ga je izmislil? Exodos!

Nataša Zavolovšek: direktno in izvršno; Jedrt Jež Furlan: jedrnato in naježeno.

V nedeljo, 14. aprila se s predstavo Gremo vsi!, režiserja Mareta Bulca in Maske, enega od štirinajstih koproducentov letošnjega festivala, začenja osemnajsti Exodos. Z verzom, ki ga je spesnila Nataša Zavolovšek, direktorica in izvršna producentka festivala, moremo ponazoriti ozračje in okolje v katerem se pripravlja in kjer bo tudi uresničen njegov letošnji program. Nekako v tej maniri se je začela, potekala in tudi končala 24. oddaja A propos: ob 15h, ko je bila ob gospe Zavolovšek naša sogovornica tudi Jedrt Jež Furlan. Pogovor je bil neposreden, tako rekoč direkten in izvršni, tudi izvršeni ter naježen in jedrnat. Kaj sploh je to: Exodos? Kdo si ga je izmislil? Zakaj Exodos in ne kaj bolj razumljivega… Za tem imenom že iz davne preteklosti tiči menda nenavadna oseba: Simon Kardum. Ali res?

Po izjemni izkušnji z kuratorstvom in avtorskimi nastopi Belgijca in svetovljana Jana Fabra pred dvemi leti so se ustvarjalci Exodosa tokrat odločili za Tima Etchellsa, svetovnega Britanca, ki je izbral, kot je zatrjevano v napovedih enajst-dnevnega dogajanja na mnogih prizoriščih v Ljubljani – odrska imena sedanjosti in prihodnosti. Ali kot sporoča Tim Etchells: »… Prej kot za celostne namišljene svetove gre za prostore in vznikajoče ideje, ustvarjene z dejanji, besedili, izmenjavami tukaj in zdaj. Predstave, ki so preproste, zelo preproste, varljivo preproste, popolnoma kompleksne … Nekatere umetnike v programu sem gledal, se z njimi pogovarjal in celo sodeloval več kot le nekaj let. Druge sem videl le enkrat, jih le bežno srečal ali pa sploh ne – a ta srečanja so vzbudila željo po tem, da bi videl in vedel več.«

Na Exodosovih odrih bodo v tistem delu programa, ki sodi v središčni del dogajanja, v tako imenovani Fokus, v katerem je glavno izrazno sredstvo gib, sodobni ples posameznika, predstavili Vzhajajoča imena Azije, za katera se je odločil kurator Tang Fu Kuen.
Pogovori, delavnice, razprave se bodo zvrstile v dnevni sobi, na zofi … največkrat pa v Galeriji Jakopič.

V studiu radia KAOS pa je za vsebino tudi tokratne oddaje poskrbel Andrej Pengov, za zvok, sliko, režijo ter tehnikalije in podobo nasploh pa Aljaž Pengov Bitenc. V prihodnji oddaji, ki je načrtovana za četrtek, 11. aprila pa bo najverjetneje nekaj več prostora namenjeno… ja, Habsburžanom.

One thought on “A propos ob 15h: Kdo si ga je izmislil? Exodos!

Leave a Reply

Your email address will not be published.