A propos ob 15h: Klistirajmo (Feydeaujevega) Srčka!

Z eno vstopnico dvakrat v Slovensko mladinsko gledališče

Prihodnji torek bo v zgornji dvorani Slovenskega mladinskega gledališča in za njenim odrom premiera družinske komedije Georgesa Feydeauja Klistirajmo Srčka! Režiser Oliver Frljić, zaradi nekaterih njegovih uspešnic, npr: v Kanadi nedavno nagrajene igre Preklet naj bo izdajalec svoje domovine in D`Antonove smrti na Dubrovniških letnih igrah, se ga je prijel vzdevek »gledališki terorist«, je z igralkami ter igralci Nedo R. Bric, Damjano Černe, Dašo Doberšek, Ivanom Godničem, Željkom Hrsom, Borisom Kosom, Ivanom Peterneljem in Darijem Vargo ter dramaturgom Tomažem Toporišičem raziskal fenomen komedijskih strojev Georgesa Feydeauja.

Na oder SMG pravkar postavljajo njegovo pozno farso – v izvirniku On purge bébé! (v angleškem in neposrednem slovenskem prevodu pomenilo Baby laxative in tudi kot odvajalo za malčke). Feydeaujevo besedilo je prevedla Jana Pavlič. Ampak to je samo del predstave, ki si jo je treba ogledati enkrat spredaj in drugič zadaj. Za zadaj ni prevoda, ker tudi ni besedila, je pa predstava v soavtorstvu z igralci.

Frljića pri Feydeauju zanima splet gledališke norosti, ki hkrati zabava in zareže v meso intime zakonskega in družbenega življenja. Poleg Feydeauja pa ga zanima tudi igralec in njegova intima – z ali brez tega, po Moličru najuspešnejšega francoskega (pa i šire) komediografa, ki je živel v letih med 1862−1921, ko je pomračenega uma za posledicami sifilisa odnesel strast in genialnost v večnost.

Na eni strani gledališke scene se godi »hudobna farsa«, v kateri za razliko od večine del mojstra komedije nismo priča vrtoglavemu odpiranju in zapiranju vrat, ampak nam zastane dih ob njegovem groteskno smešnem seciranju prepleta poblagovljene družbe in razgaljene intimnosti zakonskega življenja. Na drugi te stene pa ga skozi dialog s Feydeaujem zanima zaodrje, prostor nematričnega uprizarjanja »psihopatologija vsakdanje banalnosti«. Prav ta banalnost se vzporedno uteleša v komediji in dokumentarnem gledališču, igri in ne-igri, privatnem in javnem.

Oliver Frljić je tudi avtor koncepta predstave ter idejni snovalec scenografije in glasbene opreme. Z dramaturgom: Tomaž Toporišičem sta bila v 48. oddaji A propos: ob 15.h! sogovornika Andreju Pengovu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *