A propos ob 15h: Kulturno središče nekdaj delavskih Most pred peto sezono

Španski borci in En-Knap tokrat o staranju telesa skozi plesno umetnost

Center kulture Španski borci in njegov upravitelj Zavod En-Knap so za peto programsko sezono pripravili program, od katerega se človeku zavrti, ne da bi sploh skušal zaplesati v katerem od ritmov ali koreografij sodobnega plesa. Tematsko je sezona posvečena vprašanju staranja plesalčevega telesa skozi plesno umetnost.

Do konca tega koledarskega leta bodo na programu tri premiere plesnih predstav. V prvi, 27. septembra, bodo v slovensko-madžarski trojki koreografov mlajše generacije (Molnar, Hribar, Luštek) obujali pozabljene vrednote mladih iz upornega leta 1968, ko se je takratna mladež uprla družbenim ustrojem tako na zahodu kot za t.i. železno zaveso in ko Varšavski pakt vojaško intervenira zoper češkoslovaško pomlad. V oktobrski predstavi Iztok Kovač na pobudo Janeza Janše (Emila Hrvatina) obnavlja predstavo Sokol! iz leta 1991, medtem ko za november pripravljajo Zupančič-Kovačevo predstavo z delovnim naslovom Montaža. Prihodnjo pomlad pa bo na sporedu didaktična predstava Ansambel (tudi Pampersi) – kar so vse še delovne oznake in sledi izjemni izkušnji s predstavo Pozor hud Ples!, ki jo s Kovačem pripravlja Jaka Ivanc.

To je le nekaj poudarkov iz vsebine tokratne, 54. oddaje A propos ob 15h, v kateri sta sodelovala Marjeta Lavrič, direktorica Španskih borcev ter vodja programa in produkcije EN-KNAP in Iztok Kovač, umetniški vodja Španskih borcev in Zavoda EN-KNAP ter mednarodno uveljavljeni ustvarjalec in koreograf sodobnega plesa in sodobnih scenskih umetnosti; Tudi to oddajo smo pripravili ob podpori javnih sredstev, ki jih zagotavlja Ministrstvo za kulturo RS.

Zaradi obilice informacij in cele vrste vprašanj o programu in projektih, ki se bodo prihodnje mesece in leto odvijali v Centru kulture Španski borci, je tokratna oddaja krepko presegla predvideno dolžino; kako ne bi, saj poleg že omenjenega obsega še osem predstav iz svežnja, ki so ga naslovili kar Uvoz – izvoz in ki seveda govori o mednarodnem sodelovanju in gostovanjih izjemnih umetnikov sodobnega plesa, pa o mladi plesni produkciji imenovani Plesna Vesna, o Plesni nacionali, ki izhaja iz ideje skupne množične predstavitve sodobnega plesa na proslavi Dneva državnosti leta 2010. Programskih podrobnosti in izzivov, ki jih premore in sestavlja ansambel in ekipa En-Knap v okviru obsega približno 300.000 evrov letno z javnimi sredstvi iz različnih virov (mesto Ljubljana, država Slovenija) in pri nekaj nad 40.000 obiskovalcev njihovih predstav, pri čemer še poskrbijo da ljubljanski čudež, ki se mu reče Španski borci živi polno življenje, je vsekakor občudovanja vredno.

Z mednarodno podprtim projektom Gledališče mene išče – raziskujem in oblikujem zvok, svetlobo, oder in video pa organizirajo usposabljanje za poklica gledališkega tehnika in oblikovalca; program je namenjen pripadnikom narodnih in manjšinskih skupin v Sloveniji in traja od oktobra 2013 do avgusta 2014 – skupaj prek 270 ur (za vsak poklic). Prijave so odprte do 23. septembra.

Zavist zbujajoča pa je domislica imenovana Abonma Transverzala, ki si jo je zgradila skupina petih gledališč tako imenovane neodvisne produkcije . Centra kulture Španski borci, Gledališča Glej, Stare mestne elektrarne, Mini teatra in Plesnega teatra Ljubljana. Ta ideja sodi med tiste domislice, ki tudi če ne uspejo v celoti – so sijajne že same po sebi. Tudi o tem smo govorili v tokratni 54. oddaji A propos:ob 15h, v kateri sta sodelovala Marjeta Lavrič in Iztok Kovač in ki so jo pripravili in realizirali avtor in spraševalec Andrej Pengov, Aljaž Pengov Bitenc (video, režija), Nina Radoš (obdelava zvoka) in Urška Pengov Bitenc (post-produkcija).

Uradno pa Španski borci stopajo v novo sezono, že peto po vrsti pod novim upraviteljem – Zavodom En-Knap – mimogrede – maja so obeležili 20 let delovanja – v soboto, 14. septembra na ploščadi pred gledališko stavbo. Glavna glasbena točka otvoritvenega večera s pestrim programom bo nastop Demolition Group, sodobno-plesno profilirani center kulture pa bo v okviru mednarodnega programa Uvoz-izvoz predstavil tudi gostovanje švicarske plesne predstave JINX 103 v koreografiji Jozsefa Trefelija in Gaborja Varge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *