A propos ob 15h: Ladja knjigarna – Ladja kulture

(Tudi) slovenski pisatelji od otoka do otoka

Današnja poletna oddaja A propos: ob 15h je – počitnicam primerno – nastajala kar teden dni in kje drugje kot na morju. Dobesedno! Kajti večino gradiva smo posneli na dokaj nenavadni ladji 60 let stari ladji, s še bolj nenavadno zgodovino in imenom: Aloha. Vendar so jo prizadevni hrvaški organizatorji za 14, pravzaprav za 15 dni tega poletja preimenovali. V teh dneh, ko se ta, zdaj že šesto leto zapored preskušana pustolovščina izteka je to Ladja knjigarna – Ladja kulture. Obakrat zapisano z veliko začetnico. Da je tak slovnični poseg povsem na mestu, bo potrdila tudi ta oddaja.

V 14 dneh križarjenja po Jadranu bo ta posebna ladja s prav posebnim tovorom obiskala 14 mest, v glavnem na otokih in nekaj na obali. Danes, 7. avgusta so na Visu in do konca jim ostanejo še tri pristanišča. Izbor privezov je na nek poseben način podrejen glavnemu namenu: približati knjigo in umetniške ter zabavne dogodke ljudem, ki te priložnosti nimajo vsak dan, s temi vsebinami popestriti počitnikovanja množice turistov na hrvaški obali in otokih ter s kulturo promovirati vrednote miru.

Za nas v Sloveniji je tokratno križarjenje te nenavadne ladje še posebej zanimivo. Kot prvo državo partnerico so letos povabili Slovenijo. Vabilo je bilo poslano mnogim; odzvalo pa se jih je šest. Barbara Korun, Vida Mokrin Pauer, Ana pepelnik, Cvetka Bevc, Tatjana Pregl Kobe in Andrej Detela bodo – ali pa so med tem že – delali družbo hrvaškim književnikom: Ireni Lukšić, Sanji Lovrenčić, Julijani matanoviž, Ivani Šoljat Kući, Dariji Žilić, Lani Derkač, Tomici Ščavinu, Božici Brkan, Lidiji Dujić, Marijani Perinić, Davorju Šalatu, Bogdanu Arnautoviću, Ludwigu Bauerju, Draženu Katunariću in Zdravku Odorčiću. Projekt sta podprla tudi Javna agencija za knjigo Republike Slovenije in naše veleposlaništvo v Zagrebu.

Za te težke čase je tak projekt pravi podvig, saj – povsem neuradno in ne preverjeno – stane okrog 120.000 evrov; Del stroškov se organizatorjem povrne s prodajo diskontiranih knjig, ki jih med križarjenjem prodajo v enormnih količinah, pomemben del sredstev pa prispevajo sponzorji. Glavnega med njimi omenjamo predvsem zato, da bi k podobnim razmislekom spodbudili še koga iz kroga bančnih in finančnih ustanov ali podjetij tudi pri nas doma. Projekt namreč nosi uradni naslov MasterCard Ladja knjigarna – Ladja kulture.

Podrobneje pa v intervjujih, ki smo jih posneli na tej prav posebni 31-metrski motornjači s prav posebno zgodovino in najbrž tudi z zanimivo prihodnostjo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *