A propos ob 15h: Mala kozmologija (to je to – za ta denar)

Ervin Fritz: nobena revolucija ni tako krvava kot kontrarevolucija

Je le eden od deset tisoč in najbrž še več glave množice vstajnikov. Upornik, ki je pred tremi leti prestopil proti osmemu desetletju življenja mu je orožje neverjetno mehka, tudi kadar je ostra in neprizanesljiva, pa vendar po svoje božajoča beseda.

Nekateri so ga imenovali najstarejši zombi. Pravkar minuli prazniki in sinočnja samooklicana ljudska skupščina so bili neposredni povod, da smo ga povabili v letošnjo trideseto oddajo A propos: ob 15.h. Zaradi intenzivne vpetosti v neko aktualno pisanje, o čemer nam ni (še) ničesar razkril, je bila na sinočnjem dogodku njegova osebna odposlanka. Z Ervinom Fritzem, pesnikom, pisateljem, dramatikom, dramaturgom, prevajalcem, libretistom, nagrajencem Prešernovega sklada (1979), dobitnikom Savinove nagrade s plaketo (1993), Veronikine nagrade (2003) in nagrade Večernica (2008) smo se tokrat pogovarjali predvsem o tem, kakšni so sploh še prazniki upora in dela ter seveda, kakšna praznovanja je pričakovati v prihodnje. In končno, zoper koga in proti čemu naj bi se razumniki, tudi literarni ustvarjalci, upirali poslej, ko so vendarle (med drugim) uspeli z zahtevo za (znova) svoje, ministrstvo, ministrstvo za kulturo.

Pesmi v zbirki Žitja, ki je izšla lani, si je privoščil svojevrstne življenjepise, pripovedi o različnih, nenavadnih in tudi pretresljivih usodah, zapisanih kot resničnosti iz domišljijskega sveta, tako da poezija kot ustvarjalno polje postane posebej ustvarjeni dokument nekega zgodovinskega časa, ki so ga oblikovali navadni ljudje. V tokratni oddaji pa nam je postregel s pesmijo Mala kozmologija iz zbirke Dolgi pohod (kar zveni zelo maotsetungosvko), ki smo jo slišali tudi na vstajniških protestih.

Za zabavo pa še izsek iz oddaje, v katerem Fritz bere Malo kozmologijo. Najdete ga tudi na naši Facebook strani.

Leave a Reply

Your email address will not be published.