A propos ob 15h: Po 44-ih letih znova Ubij me nežno

Na Mali sceni MGL scenarij Frančka Rudolfa v obdelavi Simone Semenič

Na Mali sceni Mestnega gledališča ljubljanskega bo nocoj premiera igre prepletenih žanrov Ubij me nežno. To bo prva slovenska uprizoritev dela, ki ga je na podlagi filmskega scenarija Frančka Rudolfa, napisanega pred 44-imi leti, napisala dramatičarka Simona Semenič. Gre za zgodbo v kateri je snovno vezivo utopljeno v osebi ekscentričnega »strica«, morda strička, prevajaleca pogrošnih romanov, ljubitelja hitrih avtomobilov in modernih plesov. V vili ob morju ga obišče nečak David, biolog in znanstvenik, ki s seboj pripelje ženo Julijo – nimfomanko. Tam se sčasoma »nariše« tudi Cita, uslužbenka založbe in ustvari se ljubezenski štirikotniku z izbruhi nebrzdanih strasti, ki vse udeležene potegnejo v vrtinec bizarnih ljubezni in sovraštva, srhljivih eksotičnih doživetij, skrivnostnih smrti in umorov. Po Rudolfovem scenariju je nastal eden od slovenskih filmov črnega vala, katerega režijo je podpisal Boštjan Hladnik.

Zakaj so se za ta repertoarni izbor odločili v MGL, zakaj so ga uvrstili v predlani začeti vsebinski snopič Nostalgije in zakaj so izbrali izjemno mlado ekipo ustvarjalcev, je na novinarski konferenci, na kateri smo posneli gradivo za današnjo oddajo, pojasnila direktorica in umetniška vodja gledališča gospa Barbara Hieng Samobor.

Predstavo so oblikovali Režiserka Zala Sajko, dramaturginja Nina Šorak, režijski sodelavec Simon Belak, lektor Martin Vrtačnik, kostumografka Tina Pavlović, scenografka Lenka Đorojević, avtor glasbe Laren Polič Zdravič, oblikovalec svetlobe Boštjan Kos in asistentka dramaturginje Eva Jagodic ter igralci Uroš Smolej, Janez Starina, Domen Valič,Viktorija Bencik, Nika Rozman, Gaber K. Trseglav in Klemen Janežič – kot gost.

O nostalgiji po 6o letih prejšnjega stoletja, ko je nastal Rudolfov in Hladnikov filma je na nedavni novinarski konferenci V MGL podrobneje govoril avtor filmskega scenarija. Vendar o tem kdaj drugič. Vsekakor po nocojšnji premieri, ki si jo bom ogledal tudi avtor tega prispevka Andrej Pengov. Avtorica v prispevku uporabljenih fotografi je Barbara Čeferin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.