A propos ob 15h: Pograjc-Skubičeva Pavla nad prepadom v SMG

Krstna predstava novega slovenskega dramskega besedila o ženski z značajem, da malo takih

Slovensko mladinsko gledališče se pripravlja na novo premiero, slovensko noviteto. Čez dva dni, v četrtek v režiji Matjaža Pograjca postavljajo na oder izvirno slovensko dramsko delo Andreja Skubica Pavla nad prepadom, inspirirano z življenjem alpinistke, ljubiteljice filma, izobraženke in uspešne predvojne podjetnice, lastnice prve slovenske mreže kinematografov ter članice odpora in aktivistke OF Pavle Jesih. Zapisu z novinarske konference pred premiero in pogovoru z režiserjem namenjamo današnjo oddajo A propos ob 15h, ki jo pripravljamo ob podpori javnih sredstev Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

Drama Pavla nad prepadom ni dokumentarna igra, je pa nastala po resničnih dogodkih, vendar so liki, tako zatrjujejo v gledališču, izmišljeni. Dodajamo: mogoče res, vendar so osebe zelo prepoznavne – ne le po imenih… In prav je, da je tako. Tudi v utemeljitev tega našega prepričanja ponujamo to oddajo, ki je hkrati tudi naš prispevek Temu veselemu dnevu kulture – odprtim vratom slovenske kulture, kar je – ne da bi kaj takega imel takrat v mislih – povzročil veliki France Prešeren že s tem, ko se je pred 213 leti rodil prav 3. decembra.

Pavla Jesih se je rodila sto in eno leto po Prešernu, umrla pa je pozabljena in zagrenjena leta 1976 sredi Ljubljane. Bila je, so zapisali v SMG, iz premožne mesarske družine. Rojenice so ji v zibelko podarile poslovnost, v srce pa radovednost, željo po neznanem. Gore so bile zanjo tisti svet, kjer je lahko začutila neodvisnost, obrat od družinske ekonomije. Vseskozi je živela in delovala samorastniško, kot neupogljiv viharnik. Že to so seveda podatki, ki gledališkemu ustvarjalcu sami zase ponujajo snov in navdih za novo predstavo. Vendar, kot pravi režiser Matjaž Pograjc:

Matjaž Pograjc je igralke in igralce v predstavi prepričal, da so v pripravah, med študijem gradiva in besedila, obuli gojzarje, tako da so se preizkusili tudi v gorah, kjer so nastali prvi posnetki za predstavo. Andrej E. Skubic, prevajalec, dramatik in romanopisec, Pavline zgodbe do srečanja s Pograjcem ni poznal.

Avtor drame Andrej Skubic o besedilu in vsebini drame na novinarski konferenci sploh ni govoril. Fasciniran z življenjem Pavle Jesih, kakor se mu je razkrivalo ob iskanju virov in preiskovanju dokumentov je pripovedoval njeno življenjsko zgodbo, zato pa je o tem nekaj več povedal dramaturg Tomaž Toporišič. Zakaj se je režiser odločil za novo, sveže slovensko besedilo, katerega pisanje je, roko na srce, pravzaprav spodbudil. Brez njegove zamisli in vztrajanja, se te teme najbrž ne bi lotil niti dramatik Skubic, pa tudi gledališče bi ostalo brez te zgodbe.

Koreograf Branko Potočan je s to igro v več pogledih znova zelo dinamično vstopil na svoje področje, ki je v tej predstavi bistveno več kot le koreografija. Glasba je, kot jo je moč slišati tudi v tej oddaji, izjemno pomemben uprizoritveni element. V to sta prepričana tako Tibor Mihelič Syed, ki je skupaj z Markom Brdnikom njen avtor, kot tudi režiser Pograjc, kar nam razkrije tudi v sklepnem intervjuju. Zapleteni, predvsem pa večplastni opis tistega, s čimer je pri predstavi sodeloval Luka Dekleva, je kompozitiranje, mapiranje in programiranje videoslike, ki je, kot pravi, sicer zelo surovo.

Lik Pavle Jesih v njenih različnih življenjskih obdobjih poustvarijo tri igralke: Barbara Ribnikar, ki nastopa v ekipi kot gostja, Katarina Stegnar in Maruša Oblak. Slednja poustvari tudi lik odvetnice Prenner. Primož Bezjak igra Čopa. Tu seveda gre – kakor se pokaže tudi v oddaji, kljub izogibanju neposredni in dokumentarni podobnosti – za tistega »kerlca« Jožo Čopa, po katerem se imenuje tudi prvenstvena smer v severni triglavski steni Čopov steber. Po krivici sicer. Vsaj do polovice po krivici, ker sta Triglav po tej smeri prvenstveno osvojila skupaj s Pavlo Jesih. Pa so jo, njo, zamolčali, tako rekoč zradirali s fotografije. Politika in planinci.

Uroš Kaurin, Boris Kos in Blaž Šef nastopajo v več vlogah. Nekateri njihovi liki so na Pavlini strani, drugi spet so do nje neprijazni ali celo sovražni.

Predstava je zelo gibalna… Plezalna, dinamična, dramatična. In ker so v Mladinskem skoraj vsako sezono polni domislic, kam postaviti občinstvo, da bo videlo in slišalo še kaj, kar se v drugih gledališčih ne zgodi pogosto, smo seveda vprašali, kje bo tokrat prostor za občinstvo. V dvorani, so zagotovili…

Mira Marko Debelak in Pavla Jesih sta bili pred vojno prvi in edini dami slovenskega, pa tudi evropskega alpinizma. Jesihova je, so še zapisali v SMG-ju, z moškimi soplezalci – Miho Potočnikom, Danilom Martelancem, Stankom Tominškom in že omenjeno legendo Jožo Čopom – preplezali veliko prvenstvenih smeri v slovenskih gorah. Pogosto je prav Pavla plezala prva v navezi. Njeno gorniško dejavnost je leta 1933 prekinila huda nesreča v Veliki Mojstrovki. Začela je z – v tistih časih – prodorno dejavnostjo; ustanovila je mrežo kinodvoran, ki jo je razširila od Celja, Ptuja do Ljubljane in že pred drugo svetovno vojno je postala lastnica znanega ljubljanskega kina Matica v stavbi Slovenske filharmonije ter kinematografov v Celju in na Ptuju. Živela je skromno, še največ je porabila za krmo golobov na ljubljanskem Starem trgu in za cigarete. Odklanjala je vsa planinska priznanja. Tudi zadnja želja, da bi njen pepel posuli čez steno Špika, se ji ni uresničila. In najbrž biti v sanjah ni pomislila, da bo njeno življenje navdih Matjažu Pograjcu za Pavlo nad prepadom. Za še eno posebnost, morda skrajnost… Kar je bila tudi iztočnica za sklepni pogovor v tej oddaji, ko smo pred mikrofon in kamero Radia KAOS, posebej za današnji A propos, povabili režiserja.

Oddajo sta ob finančni podpori Ministrstva za kulturo RS tokrat pripravila avtor, spraševalec, snemalec, montažer in pisec besedila Andrej Pengov, oblikovanje zvoka, režija in produkcija videa ter internetna post-produkcija sta bila delo Aljaža Pengova Bitenca, fotografije z vaj za predstavo Pavla nad prepadom pa so umetnine Petra Uhana.

A propos ob 15h: Pograjc-Skubičeva Pavla nad prepadom v SMG A propos ob 15h: Pograjc-Skubičeva Pavla nad prepadom v SMG A propos ob 15h: Pograjc-Skubičeva Pavla nad prepadom v SMG A propos ob 15h: Pograjc-Skubičeva Pavla nad prepadom v SMG A propos ob 15h: Pograjc-Skubičeva Pavla nad prepadom v SMG

Oznake:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *