A propos ob 15h: Pred nocojšnjo premiero Verdijevega Rigoletta

Tatjana Ažman in Aljaž Farasin: Mladim prostor na odru in za njim

Pred 162. leti je bilav Benetkah, v Teatro La Fenice, prva premiera melodramatačine opere v treh dejanjih Rigoletto Giuseppeja Verdija. Nocoj bo v ljubljanski operni hiši premierna postavitev tega dela v – za Ljubljano in Slovenijo – novi avtorski in izvajalski zasedbi, ki jo vodita dirigent Loris Voltolini ter nemški režiser in scenograf Detlef Soelter, ki ga ljubljanska publika pozna iz nedavnih postavitev Verdijevega Nabucca, sodeloval in Monteverdijevega Orfeja v produkciji treh ljubljanskih umetniških akademij. V treh glavnih vlogah nastopajo Branko Robinšak, Marko Kobal in Martina Zadro, ob katerih nastopa še dvanajst drugih solistov zbor in orkester SNG Opera in balet Ljubljana. Vse solistične vloge je pripravljena izborna alternativna zasedba – pri glavnih likih tudi s po tremi, štirimi alternacijami.

V tokratno, 58. oddajo A propos: ob 15.h smo povabili mladega tenorista Aljaža Farasina, ki je član ansambla ljubljanske Opere od letošnje pomladi in ki ga mnogi poznajo kot pevca izjemno uspešne skupine popularnih mladih pevcev Eroica.

Pred petimi leti je z odliko diplomiral na oddelku za petje na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu izredne profesorice Vlatke Oršanić; je dobitnik diplome summa cum laude za umetniške dosežke, v študijskem letu 2009/2010 pa je pri isti profesorici končal tudi podiplomski študij. V ljubljanski Operi je debitiral z vlogo Sempronia v Apotekarju, nastopil pa je tudi kot Camille, Jamadori, Alfred, Rudolf in kot Dalandov krmar v Letečem Holandcu (povzeto po www.opera.si). Verdija, še posebej Rigoletta obožuje, najraje pa poje arijo La donna e mobile. Le zakaj…?

Tatjana Ažman je dramaturginja v SNG Opera in balet Ljubljana. V zasedbi tokratne postavitve Rigoletta avtor ali avtorica dramaturgije ni navedena… Zanimiv, ne, pravzaprav navdušujoč je njena pripoved o sodelovanja solistov, ansamblov dirigenta in režiserja v nastajanju današnje postavitve Rigoletta. Opere in baleta brez tega gledališkega poklica ni. Kaj vse je njeno delo, nam je predstavila v današnji oddaji. Za Verdija pa pravi, če kdo, je prav on dramatik glasbenega gledališča.

Pod 58. oddajo A propos se tudi tokrat podpisuje ekipa Radia KAOS v sestavi Aljaž Pengov Bitenc, Nina Radoš, Urška Pengov Bitenc in Andrej Pengov. Pripravili in realizirali smo jo s pomočjo javnega denarja, ki ga prek javnega medijskega razpisa zagotavlja Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.