A propos ob 15h: Šesta sezona in deset let Gibanice

O programu Gibanice in sodobnem plesu Tamara Bračič Vidmar in Rok Vevar

Gibanica – slovenska sodobno-plesna platforma se je vzpostavila pre desetimi leti in tako je nastal bienalni prerez najboljšega na področju sodobnega plesa slovenskih ustvarjalcev, umetnikov, koreografov, plesalcev, režiserjev – skratka: producentov. Gibanica je pravzaprav pravo izvozno »podjetje« slovenske umetnosti in tudi o tem bodo govorili ob robu obletnice, ki je nanesla tudi nekaj posebnosti. Zgoščen prikaz plesne ustvarjalnosti na Slovenskem, ki ga vsakokrat ponuja Gibanica, bo namreč tudi tokrat dragocena informacija tako za vabljene tuje selektorje kot za domače občinstvo.

Selektorji v sestavi Pia Brezavšček, Mateja Bučar in Klaus Ludwig (vsakokrat je selektorska zasedba Gibanice mednarodna) se je odločila za kuratorski pristop in po ključu da izpostavijo dela, ki izstopajo po svojem izhodiščnem imanentnem ukvarjanju z gibom – s formo, s samo materialnostjo, ki razpira pomene, izbrali 8 predstav v glavni ter tri v dodatni program.

Poleg nagrad za najboljšo predstave po izboru občinstva ter najboljšo predstavo po izboru žirije bodo na letošnji Gibanici prvič podeljene stanovske nagrade, poimenovane po pomembni slovenski plesni ustvarjalki in pedagoginji Kseniji Hribar, ki jih bo podelilo Društvo za sodobni ples Slovenije.

Predstave in drugi dogodki bodo v Centru kulture Španski borci, v Stara mestna elektrarna, v Plesnem Teatru Ljubljana, v Cankarjevem domu, Atriju ZRC in Kavarni SEM na Metelkovi.
Poleg plesnih predstav, dnevnih sporočil in kontaktov na info točki ter večernih srečevanj v SEMu bo Gibanica postregla še s tremi okroglimi mizami, dvodnevno brezplačno delavnico pod vodstvom Klausa Ludwiga, fotografsko razstavo Mihe Frasa ter video knjižnico Roka Vevarja. Vevar, publicist in zgodovinar na področju plesnih umetnosti je bil ob Tamari Bračič Vidmar tokratni gost 11. in ne 12., kot jo je napak napovedal (in odpovedal) avtor oddaje A propos ob 15h Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.