A propos ob 15h: Škrat Kuzma dobi nagrado v SMG

Pisateljica Svetlana Makarovič, režiser Matjaž Farič in dramaturginja Staša Bračič

Tokratno 21.oddajo A propos: ob 15.h namenjamo očkom, mamicam, babicam in dedkom! Predvsem pa ljubi otročadi. Zakaj? Zato, ker se Škrat Kuzma ne mara umivati, ne mara nikogar, ki ni škrat, in zato se z drugimi prebivalci gozda tudi ne mara pogovarjati o počutju in vremenu. Nima posluha, vendar pa ima veselje do posluha, ampak samo kadar je res dobre volje. Ni mu do plesa, ker ga muči revmatizem. Ko pa ga na ples povabi mična škratica, Kuzma le odloži revmatizem na najbližjo gobo in zapleše.

To je sicer uvod v zgodbo Škrat Kuzma dobi nagrado, pisateljice in pesnice Svetlane Makarovič, ki je velik del svojega ustvarjanja posvetila prav najmlajšim. Besedilo zgodbe s tem naslovom sta za postavitev na gledališki oder pripravila dramaturginja Staša Bračič in režiser Matjaž Farič. Premiera bo že nocoj zgodaj zvečer v zgornji dvorani slovenskega mladinskega gledališča. Načrtovali smo, da nas v tej oddaji obiščeta režiser in Škrat Kuzma osebno, pa sta ga – Kuzmo, namreč – predpremierna zadrega, ki se ji v neškratovskem svetu reče trema in seveda revmatizem, njegovo izmišljeno zatočišče pred obveznostmi, odvrnila pred nastopom v našem studiu. Ampak, ker je tu v nas kar nekaj škratovskega, smo ju posneli že pred dnevi prav tam, kjer se bodo danes pozno popoldne podeljevale čarobne jagode – škratovska nagrada. Kako je torej nastala ta škratovščina? O tem in še o marsičem nam je govorila Svetlana Makarovič, pa tudi režiser Matjaž Farič in dramaturginja ter snovalka, avtorica gledališkega lista Staša Bračič.

Pravljica Škrat Kuzma dobi nagrado je seveda tudi poučna zgodba… Namreč – škrati se enkrat mesečno, ob petkih, – to bo znova jutri – dobivajo in se hvalijo s svojimi dosežki. Septembra so se srečali gozdni škrat Kuzma, frizerski, radijski, kuharski, zidarski in tiskarski škrat. Drugi so manjkali, ker so prav takrat razsajale zoprne škratje ošpice. To srečanje je na skrivaj opazovala sraka in slišala, kakšne škratarije je počel Kuzma. Kmalu je postalo jasno, da je za večino težav v gozdu kriv prav on. Kar je izvedela, je sraka takoj povedala veverici, ježu in medvedu. Ti so jo Kuzmi naslednje jutro zagodli in mu vrnili milo za drago…

Če ne bo tako, vam povemo morda že jutri, če pa to sporočilo drži, pridite kar sami s svojimi starši ali starimi starši, no ali pa otroci, kar je seveda odvisno od tega, kdo bo koga povabil v gledališče – predstavo pogledat in se prepričat, kakšno delo so opravili ustvarjalci predstave med katerimi so tudi kostumografka Barbara Stupica, scenografka Irena Pivka, avtor glasbe Sergej Randjelović, lektorica Mateja Dermelj, oblikovalec luči Matjaž Brišar, oblikovalec zvoka Marijan Sajovic, oblikovalka maske Tina Prpar in vodja predstave Urša Červ ter seveda igralke in igralci, ki tudi plešejo in pojejo: gozdni škrat Kuzma je Ivan Peternelj, drugi škratje in škratica pa so Daniel Petković, Ivan Godnič, Blaž Šef, Uroš Kaurin, Primož Bezjak, Neda R. Bric, ter gozdne škratovske živali, ki jih igrajo Maruša Geymayer-Oblak, Daša Doberšek , Dušan Teropšič, Robert Prebil in mali škratek Gregor Zorc ter pripovedovalka Marinka Štern.

Na premiero se takoj po oddaji odpravim tudi Andrej Pengov, radijski nadškrat iz Radia KAOS, ki je povedano zapisal, skupaj z gledališkim brumom posnel in zmontiral; za objavo in postprodukcijo pa je poskrbel radijski podškrat Aljaž Pengov Bitenc. Vidimo in slišimo se znova v 22 oddaji A propos ob 15.h, že kmalu po praznikih. Obiskale nas bosta dve od Treh sester. Na svidenje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *