A propos ob 15h: Slavljenje poezije, lutk in One

Na (skoraj) prvi pomladni dan s Tatjano Peršuh, Andrejem Zalesjakom in Vitom Weissom pa tudi z Robertom Waltlom.

Lep pomladni dan je danes. Prvi pomladni dan, čeravno se je pomlad začela že včeraj nekaj minut po 12.-i uri. To, da smo sinoči dobili tudi tretjo pomladno vlado v naši še vedno mladi državi /druge so bile imenovane oz. izvoljene ob drugih letnih časih/, je menda zgolj slučajno, saj se danes dogaja nekaj, kar bi moralo imeti veliko več odmeva.

Danes pa je tudi svetovni dan poezije, ki so ga naši pesniki in založniki obeležili z različnimi dogodki. V Konzorciju MK so, na primer, predstavili bogato ilustrirano monografijo lani umrlega Ivana Minattija z znamenitim naslovom sijajne pesmi Nekoga moraš imeti rad.

Ampak danes je tudi svetovni dan lutk. Kako gre to dvoje skupaj, nam je najprej povedal Robert Waltl, direktor Mini teatra Ljubljana in prvi mož svetovne organizacije lutkarjev UNIMA, ki smo ga povabili, da nam za uvod v oddajo odgovori na nekaj priložnostnih vprašanj.

V 19.-to oddajo A propos ob 15h pa smo povabili tri mlade gledališke ustvarjalce, ki v Kulturnici na Židovski stezi pripravljajo premiero, pravzaprav kar krstno usprizoritev dela francoskega dramatika Jeana Geneta Ona. Tatjana Peršuh, dramaturginja in režiserka predstave ter igralca Andrej Zalesjak in Vito Weiss pa so nam – povsem po naključju – izjemno aktualno predstavo, ki govori o Oni, nad-spolnem bitju, ki je sam presvetli papež podrobneje predstavili.

Predstava nastaja v okviru projekta BiTeater, ki je vpet v programsko delovanje Lutkovnega gledališča Ljubljana. In to je – glej ga zlomka – še ena navezna okoliščina z današnjim svetovnim dnevom lutk, katerih podobo prevzamejo tudi nastopajoči v tej igri. Premiera igre Ona je že jutri, zato pohitite do blagajne v LGL in si zakupite svoje mesto v posvečenem prostoru.

Oddajo A propos: ob 15h sem tudi tokrat pripravil Andrej Pengov. Aljaž Pengov Bitenc pa je poskrbel za sliko, zvok, režijo in post-produkcijo. V prihodnji oddaji pričakujemo obisk treh, morda celo štirih sester. O delu A.P. Čehova je beseda, saj je v soboto na Velikem odru ljubljanske Drame premiera tega znamenitega dela, odrske klasike…, tokrat v režiji Januzsa Kice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.