A propos ob 15h: SNG Opera in balet v novi sezoni z novima abonmajema

Janez Rozman: pričakujemo več novih ljubiteljev opere in baleta tudi med mladimi

Včeraj so v SNG Opera in balet predstavili repertoar za prihodnjo sezono. Pravzaprav malce nenavadno, da so se odločili za tako potezo samo nekaj dni preden bo dosedanja vršilka dolžnosti ravnatelja mag. Nuška Smolič predala dolžnost vodenja te nacionalne umetniške ustanove že imenovanemu novemu vršilcu dolžnosti Petru Sotošku Štularju, ki je do prvega maja, skoraj leto dni – kot vršilec dolžnosti – vodil SNG Drama Ljubljana. Sotošek Štular je sicer tudi že naveden kot novi poslovodeči v prvih gradivih, ki smo jih novinarji dobili na včerajšnji novinarski konferenci. Če bi s predstavitvijo programa za sezono 2013/2014 počakali še nekaj dni, bi se najbrž lahko vse priprave na začetek ponudbe tako abonmajev kot drugih vsebin prav tako dobro realizirale – pa še predajo poslov med vodstvenima osebama bi lahko opravili pred očmi javnosti – morda podobno, kot se je to zgodilo pred tednom dni v Drami. Tam ni bilo preveč – morda celo premalo – formalno a tudi ne pompozno; bilo pa je dostojno, podprto z napovedjo zadnje premiere v iztekajoči se sezoni in: bilo je…

Glede na nam ne povsem razumljive okoliščine, ko smo v oddaji zaman pričakovali ključna programska človeka iz operno-baletne hiše, da bi se z njima podrobneje pogovorili o prihajajoči sezoni, pa se je na naše vabilo prijazno odzval vodja trženja v SNG Opera in balet. Gospod Janez Rozman je sijajni sogovornik in izvrstni poznavalec operne in baletne scene ter tudi tvorec novih abonmajskih prijemov, s katerimi načrtujejo pomembno povečati obisk predstav v prenovljeni operno-baletni palači – zlasti z mlajšimi obiskovalci.

Oddajo smo oblikovali tako, da smo med pogovorom z gospodom Rozmanom, uporabili tudi nekatere posnetke z včerajšnje novinarske konference, v katerih nastopata gospa Nuška Smolič in gospod Milivoj Šurbek, umetniški vodja opere.

Sicer pa je – v programskem pogledu – najpomembnejše sporočilo za prihodnjo sezono, da pripravljajo štiri operne in dve baletni premieri. Podrobneje pa v oddaji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *