A propos ob 15h: Srce v breznu – The Movie: (Samo)cenzura ali strah?

Sebastijan Horvat: predstava bo! Za SSGT pa je to zamujena priložnost

Na sedežu ljubljanskega Kulturnega društva B-51 je bila včeraj izjemno dobro obiskana novinarska konferenca naslovljena z dražljivim vprašanjem »Cenzura v slovenskem stalnem gledališču Trst?«. Tarča domnevne cenzure naj bi bil že pripravljeni mednarodni gledališki projekt Srce v breznu – The Movie, v katerem se »odvrti« gledališki dokumentarec o italijanskem filmu Srce v Breznu, ki je nastal nekaj let nazaj v produkciji RAI, italijanske TV nacionalke in ki žaljivo, enostransko in netočno obravnava vprašanje »fojb«.

S tem gledališkim projektom, ki ga soustvarjajo tudi gledališki igralec in režiser Boris Kobal, dramaturg Andraž Golc, producent in prvi mož Kulturnega društva B-51 (EX PONTO) Damir Domitrović ter avtor besedila in režiser predstave Sebastijan Horvat, je SSGT pravzaprav promoviralo repertoar gledališča v sezoni 2012/13, zdaj pa ga umika in odpoveduje. Razlog, kakor so podčrtovali na včerajšnji tiskovki predstavniki Upravnega sveta, kamor so jih sklicatelji korektno povabili, niso nepodpisane pogodbe z ustvarjalci predstave, še manj cenzura, pač pa pomanjkanje denarja za plače 26-ih zaposlenih in za redno delovanje teatra.

Ostaja pa neovrgljiva resnica, da je Horvatovo besedili edino, zaradi katerega je moral kak avtor na pojasnjevanje, moda tudi na »zagovor«, k poslovnemu vodstvu gledališča. Strošek projekta je po predračunu cca 64.000,00 €, ustvarjalci pa zagotavljajo, da bi ga ob določenih pogojih zmogli »sestaviti« tudi za skoraj tretjino manj.

Po – na trenutke ognjevitem soočenju argumentov in protiargumentov – je jasno, da predstava Srce v breznu – The Movie bo. Vendar ne na odru Slovenskega stalnega gledališča Trst.

Podrobneje pa v pogovoru Andreja Pengova s Sebastijanom Horvatom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.