A propos ob 15h: Tovornjakar Branko Završan

S filmom TIR je na festivalu v Rimu prejel nagrado za glavno moško vlogo in povzročil stavko

Ono nedeljo zvečer, prav takrat, ko se je v Linhartovi dvorani v ljubljanskem Cankarjevem domu končeval 24. Liffe, nas je nas je doseglo sporočilo o izjemnem uspehu filma TIR, italijanskega režiserja Alberta Fasuloa, v katerem je slovenski dramski in filmski igralec, scenarist, režiser in producent Branko Završan glavni in praktično edini igralec v filmu, ki je dobil nagrado za najboljši film na prav takrat končanem filmskem festivalu v Rimu. Tega filma najbrž še nekaj časa ne bomo videli v Ljubljani, zato pa smo se odločili tokratni oddaji A propos ob 15h, ki smo pripravili z gmotno pomočjo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, pozoriti na Branetovo zgodbo, ki je že sama po sebi, tudi brez visoke filmske nagrade, nekaj posebnega…

Kaj je TIR? Ne niso tračnice! TIR je oznaka za Transport Internacional Routier, mednarodni cestni transport; Modro tablico z belimi majuskulami so označeni tovornjaki, ki prevažajo najrazličnejšo robo po evropskih cestah.

Brane je, da bi lahko kar najbolj zares posnel ta igrani dokumentarec, v poletnih mesecih opravil izpit za voznika tovornjaka s prikolico ter se zaposlil pri italijanske delodajalci, da bi potem z velikim »hladilnikom« prevažal hitro pokvarljivo blago po križem-kražem po evropskih cestah. Vozil je od sadja do mesa, podnevi in ponoči, včasih tudi prehitro in po ozkih bližnjicah, še posebej, če so bili na avtocestah zastoji. O vsem tem nam je podrobneje govoril v tokratni oddaji A propos ob 15h.

Film je bil na rimskem festivalu, kjer tekmujejo filmi različnih žanrov in disciplin, izbran za najboljšega v vseh kategorijah in če bi pravila dovoljevala, bi bil Brane zagotovo deležen nagrade za najboljšega igralca. Vendar je tam tako, da film, ki dobi najvišjo splošno nagrado, praviloma ne dobi drugih nagrad; morda izjemoma kakšno vzporedno za katero od spremljajočih nujnih opravil v okviru celotnega izdelka.

Z Brankom Završanom smo spregovorili tudi o nekaterih pozabljenih vrednotah, ki se z aktualnimi gospodarsko-socialnimi razmerami v Evropi in pri nas ob zbezljanem neoliberalizmu in preobjedenem kapitalizmu znova obujajo in na novo artikulirajo. In prav v filmu TIR, je v gledalčevo naročje, morda tudi zavest, položenih mnogo razlogov za kaj takega. Že prav kmalu – menda čez teden dni, bodo, spodbujeni prav s tem filmom, štrajkali vozniki tovornjakov… Si predstavljate, kako bi bilo, če se v taki akciji združi tovornjakarska internacionala Evrope – ali krajše: TIEU. Ne ustavijo jih niti združeni policijski odredi vseh držav. No, morda malce pretiravamo, ampka kar nekaj izkušenj s tem pri nas že imamo. Res je, da so bili razlogi za to bolj podjetniške narave.

V naših krajih bomo film bržčas lahko videli prihodnjo pomlad. Zdaj potekajo pogovori o izbiri distributerja in drugih rečeh, ki sodijo zraven.

Tokratno Oddajo A propos ob 15 h sva ob podpori javnega denarja, pridobljenega na medijskem razpisu Ministrstva za kulturo Republike Slovenije pripravila Aljaž Pengov Bitenc in Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *