A propos ob 15h: Vilenica 2013, navdih meja

Andrej Blatnik o poljski pisateljici, esejistki in scenaristki Olgi Tokarczuk

Tokrat govorimo o občudovanja vredni izmišljiji, ki – kljub družbenim pretresom, občasnemu vrenju ali letargiji v kulturi – kar ne pomeni nujno hkrati tudi v književnosti – in menjavanjem ustvarjalnih generacij – kar traja in traja. Že 28 let in to kje drugje kot v neki kraški jami, ki bi večini zagotovo ostala skrita, neznana… – če ne bi bilo mednarodnega literarnega festivala.

Kaj dandanes vse je Vilenica, smo vprašali spoštovanega gosta 52. oddaje Apropos: ob 15.h, – predsednika žirije dr. Andreja Blatnika! Zdi se, da bi težko zdržala vsa ta leta brez njene mednarodne razsežnosti, pri čemer ta »internacionalnost« najbrž ne pomeni samo to, da festival obiskujejo tujih literati?

Šest festivalskih dni (od torka, 10.9. do nedelje, 15.9.), ki se ne polnijo samo v jami ali ob njej – letos menda še najmanj tam – je z različnimi vsebinami razsejanih po vsej deželi Kranjski in čez njene formalne robove. O meji ali mejah pa tokrat govorimo v njihovem zanikanju – ker gre za »literaturo brez meja« tako v vsebinskem, notranjem pomenu tega pojma kot o njegovih fizikalnih, krajevnih oz. geografskih razsežnostih.

Torkov predvečer, pravzaprav več jih je, tako da moramo prvim dogodkom reči Predvečeri in glavni gosti, se bodo zvrstili v Kopru, Trstu, Ljubljani, Celju, Mariboru, Sežani in Šempetru pri Gorici, kjer bodo sodelovali Boris Pahor, Florjan Lipuš, Mauro Covacich, Marko Sosič, David Albahari, Radka Denemarkova, Katja Perat, Ilma Rakusa, Pietro De Marchi, Jean Mattern, Dušan Jelinčič, Milan Rakovac in Brian Henry.

Nagrajenka Vilenice 2013 je Olga Tokarczuk , poljska pisateljica, esejistka in scenaristka in po študiju klinična psihologija, ki se je rodila leta 1962 v Sulechowu v Dolnji Šleziji. Slovenski avtor v središču 2013 pa je že omenjeni Florjan Lipuš, z angleškim prevodom znamenitega dela Zmote dijaka Tjaža.

Častna gosta letošnje Vilenice sta tudi že omenjeni Boris Pahor (100 let) in če zamižino za enajst let – skoraj pol mlajši Ludwig Hartinger (1952, Saalfelden ob Kamnitem morju v Avstriji) – človek, ki se ukvarja s kontrabandom – ali lepše (po Dragu Jančarju) Neutrudni tihotapec besed.
V Literarnih branjih bo sodelovalo 30 avtoric in avtorjev – različnih generacij, narodnosti, literarnih zvrsti, tudi otroške literature; Koprski dan, to bo sreda, 11.9., bo tako – samo za primer – bo v treh tematskih okvirih raztresen (ali če hočete: posejan) med morje in kopno (!?).
Z dr. Andrejem Blatnikom smo govorili tudi o slovenskih avtorjih – Miriam Drev, Tonetu Kuntnerju, Vanja Pegan, Ana Pepelnik in Katja Perat ter o “avtorjih v rezidenci” – Tizianu Broggiatu (Italija), Cristini Galvin (Irska) in Robertu Nassiju (Italija) ter o Mednarodnem komparativističniem kolegiju na katerem bodo tokrat obravnavali Literaturo in gibljive slike, kar nekako sovpada tudi z letošnjim Festivalom slovenskega filma, ki poteka takorekoč sočasno v Portorožu – vendar bo film le eden od obravnavnih “formatov” novih medijev.

Za pogovor o pisateljski štipendiji SEP /Srednje Evropske pobude/ in dobitniku Artemu Čapaju iz Ukrajine pa je zmanjkalo časa; podobno se je zgodilo tudi z zanimivim projektom, ki so ga imenovali 368 – Avtor na pot, telefon, vrečka, avtor…, pa tudi s Knjižnim sejmom, ki bo ves čas letošnje Vilenice v koprskem hotelu Žusterna; malo bolje pa sta jo odnesla omemba publikacije Antologija sodobne švicarske književnosti in snopič treh koncertov – švicarskega ansambla Corin Curshellas – La Grisscha, s katerim bodo v koprskem lapidariju koprskega pokrajinskega muzeja letošnji festival Vilenica tudi odprli, ansambel okarin iz italijanskega Budria, ki bo nastopil v četrtek v Divači in Brencl bando, ki bo nastopila v soboto14. septembra na zaključku festivala pred jamo Vilenica. Ob koncu 52. oddaje A propos: ob 15.h smo zavrteli njihovo skladbo Igraj kolo.

Oddajo je pripravil in vodil Andrej Pengov, za video, režijo in realizacijo je poskrbel Aljaž Pengov Bitenc, zvokovna obdelava – Nina Radoš, post-produkcija Urška Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.