A propos ob 15h: Walt Whitman z Dragom Ivanušo in Enosom Kuglerjem

Predstavitev plošče v četrtek ob 20h v Španskih borcih

To bo njuna druga plošča. Ali kot rad reče Enos Kugler – drugi skupni projekt. Drago Ivanuša govori več o glasbi kot o izdelku, novi plošči – ali če hočete drugem njunem projektu, ki se mu je, kakor zapišeta v promocijskem gradivu, »…pridružil tretji, virtualni član zasedbe, revolucionarni ameriški pesnik 19. stoletja, Walt Whitman«.

Ivanuševa in Kuglerjeva glasba, ki jo je navdahnila in ji posodila besede Whitmanova poezija za plošček z nevsakdanjimi, a vendar tudi sproščujočimi, ne le premišljujočimi melodijami, je vsebina tokratne oddaje A propos: ob 15.h, ki smo jo pripravili ob podpori javnega denarja, ki ga zagotavlja Ministrstvo za kulturo RS z javnim medijskim razpisom. Album, ki ga je založila in izdala »samizdat« založniška hiša Muskafiber, bodo predstavili v četrtek, 19. decembra s koncertom dua Ivanuša & Kugler z naslovom – kako drugače kot Whitman, v mali dvorani Centra kulture Španski borci ob 20 uri. Vstop bo prost. In ne le to, čeprav so si avtorja in založba zagotovili nekaj prodajnih poti, je Drago Ivanuša veliki privrženec zamisli, da bi bilo ploščo najbolje kar podariti vsakemu, ki mu je njuna muzika in Whitmanova poezija blizu, pa tudi onim, ki se s tem projektom morda šele seznanjajo in jim utegne zlesti v ušesa, pod kožo ter seči vse do srca. Vsaj poskusiti je treba, ker je nevarnost za kaj takega resnično velika…!

Na novem albumu je namreč zbranih enajst skladb na besedila Whitmanovih pesmi, ki ga uvrščajo med začetnike moderne poezije, ki je močno vplival na začetke simbolizma v evropskem pesništvu, kasneje v popularni kulturi 60-let prejšnjega stoletja pa tudi na beatniško generacijo. V duetu skladatelja, harmonikarja in pianista Draga Ivanuše, ki ga poznamo po njegovi filmski glasbi in glasbi za gledališče, ter bobnarja Enosa Kuglerja, ki je sodeloval in sodeluje v zasedbah Fake Orchestra in Sekou Kouyate Experience sta si glasbenika razdelila vlogi tako, da prvi igra na midi harmoniko, uporablja svoj glas, za katerega pravi, da ni petje in tudi recitacije ne, kot glasbeno orodje in instrument pa uporablja tudi računalnik, drugi (Kugler) pa ostaja zvest bobnom, glasu – podobno kot Ivanuša, ter igra na tolkala, ksilofon in sintetizator. Pri promociji albuma, na četrtkovem koncertu pa sodelujeta tudi Kolektiv Komposter- Luka Umek in Akaša Bojić- vizualije.

Eno zadnjih oddaj iz letošnjega projekta A propos: ob 15.h, ki ga podpira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, sva pripravila Aljaž Pengov Bitenc in Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *