A propos ob 15h: Zdaj bolj razumem Stalina

Aleksander Popovski in Janez Škof o komadu, ki je obeležil prvo obletnico oktobrske revolucije

V tokratni, sedemintrideseti letošnji oddaji A propos: ob 15. h sta sodelovala režiser Aleksander Popovski in dramski igralec Janez Škof. K pogovoru smo ju povabili »osem dni potem« – osem dni po premieri sijajne predstave na Velikem odru SNG Drama Ljubljana Misterij Buffo, ruskega, pravzaprav takrat še sovjetskega pesnika, pisca in dramatika Vladimira Vladimiroviča Majakovskega. Precej podrobnosti o tej predstavi smo objavili pred desetimi dnevi, torej še pred premiero, tokrat pa smo poizvedovali po ljudeh, rečeh in dogodkih, ki so besedilo predstave, ki je bila zamišljena kot obletniška akademija leto dni po oktobrski revoluciji, spremenile v posebne vrste vudvil, morda celo kabaret.

Še pred pogovorom z ustvarjalcema predstave Misterij Buffo pa smo na kratko poročali do dopoldanskem dogodku v ljubljanski Drami, ko so predstavili monografijo s povednim naslovom: Polde Bibič – o lanskega julija umrlemu velikanu, princu, kralju slovenskih gledaliških odrov, še največ in še najbolj seveda SNG Drama Ljubljana, kje je bil nekaj časa tudi njen direktor. Avtorji te več kot spominske knjige, pravzaprav študija o človeku, osebnosti in dramskem igralcu z najširšim nasmehom na svetu ter o gledališkem pedagogu so Mojca Kranjc, Saša Pavček, Vasja Predan, Marcel Štefančič, Aleš Valič, Boris A. Novak in Aleš Berger ter oblikovalec Matjaž Vipotnik. Več o knjigi pa ob kateri od prihodnjih oddaj, ki jih bo pripravili, tako kot je današnjo, Andrej Pengov.

Pri realizaciji mu je z oblikovanjem zvoka, slike, režije in postprodukcije pri odstiranju tančic z alegoričnega potovanja, misterija – skozi potop revolucije, ki je z Majakovskim dobil tudi sijajen klovnovski komentar, pomagal Aljaž Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *