A propos, Umetnost: Okoli Cankarjevega doma bo nastala jazz četrt

Uršula Cetinski o prihodnosti Cankarjevega doma

Uršula Cetinski je prevzela vodenje Cankarjevega doma pred (skoraj) natanko pol leta. Vendar to ni bil glavni razlog, da smo jo tokrat povabili v oddajo A propos; Umetnost!, čeprav smo s prvim vprašanjem želeli zvedeti prav to – kako je v tej kulturno-kongresni ustanovi, v kateri je na enem od programskih področij delal že pred osmimi leti, danes – pol leta potem?

Če si smemo privoščiti opis njenega odgovora – odgovor je pač moč slišati neposredno v oddaji: suvereno je zvenel. Poznavalsko, informativno, razumljivo, skratka – prepričljivo. Želeli smo tudi zvedeti, v katero vrsto se je treba postaviti že danes, da morda ne bi prezgodaj zmanjkalo vstopnic. To je zagotovo vrst za sklepni junijski koncert izvirno kubanske, zdaj pa tudi že malo bolj mednarodne zasedbe Buena Vista Social Club.

Skoraj v sleherni oddaji A propos Umetnost! skušamo od sogovornikov izgovoriti mnenje, definicijo, opredelitev o tem. kaj je umetnost? Za razliko do kulture.. odgovor tokratne sogovornice je bil šolsko… ne, ne … akademsko teoretičen in tudi osebno izkustven in zelo temeljit. Še posebej, če upoštevamo obsežnost, pestrost in zahtevnost različnih dejavnosti, vsebin in programov, ki jih pripravlja, izvaja ali gosti naša največja kulturno-kongresna institucija.

Letošnji programi so nastajali in nastali preden je Uršula Cetinski prevzela vodenje te ustanove; glavni nosilci po posameznih področjih so ostali isti ljudje, kot že v prejšnji sestavi programske in vodstvene ekipe, zato prevzem dolžnosti vodenja v prvih tednih in mesecih v tem smisli ni bilo preveč zahtevno delo. Oblikovanje programa pa se v Cankarjevem domu dogaja nenehno – na določenih umetniških področjih z zamahom dveh in več let, drugje spet »iz rok – v usta«, se pravi v raztežaju nekaj mesecev, saj gre marsikje za ustvarjanja, ki so podvržena sodobnim in sprotnim kreacijam.

Že s hitrim pregledom že opravljenega v letošnjem letu lahko pa smo lahko na hitro ocenili ali vsaj podčrtali nekatere najbolj izstopajoče, najodmevnejše dogodke – kot so tristranska gledališka koprodukcija z SNG Drama Ljubljana in Mestnim gledališčem Ljubljanskim – Ilijada, vključno s spremljevalnimi predavanji in pogovori, pa koncert Vita Žuraj in nastop Gaby Moreno, ter pravo presenečenje – letošnji, sicer že 17. Festival dokumentarnega filma ! in arhitekturna, razstava in še bi lahko naštevali.

Govorili smo tudi o gmotni plati delovanja Cankarjevega doma, ki na leto za svoje delovanje porabi dobrih 8 milijonov evrov, ki jih okrog polovico zagotavlja na trgu bodisi z vstopninami, kongresno dejavnostjo in z drugimi storitvami. Prav v okviru kongresne dejavnost bodo letos pripravili kar 22 mednarodnih dogodkov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *