Apropos ob 15h: Gledališki diptih MGL – most med svetovi in vrednotami

Odzveni po premierah Komedije z ženskami in Črne živali žalosti

Tokrat smo pripravili nekaj odlomkov odzvena po premierah dveh – na nek poseben način povezanih predstav, ki sta bili premierno uprizorjeni pred štirinajstimi dnevi na Velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega. O njunih vsebinah smo v našem programu že govorili, tokrat pa smo pripravili nekaj vsebinskih poudarkov, ki so jih bodisi na novinarski konferenci pred dogodkoma bodisi neposredno po drugi predstavi Črna žival žalost prispevali umetniška vodja gledališča, režiser, dramaturginja in nekateri igral v obeh ali pa samo v eni ali drugi predstavi.

Barbara Hieng Samobor je govorila o odločitvi, da MGL ponudi publiki besedili Heinerja Müllerja in Anje Hilling kot gledališki diptih, režiser obeh predstav Ivica Buljan, ki je bil lani ovenčan z Nagrado Prešernovega sklada pa je poudaril, da izjemno ceni to repertoarno odločitev Barbare Hieng Samobor, saj je gre za pogumen repertoarni poseg.

Po mnenju dramaturginje Petre Pogorevc sta to izjemni besedili, ki ju je MGL postavilo na oder v skoraj v integralni obliki in ki sta objavljeni v gledaliških listih.

Vtise s prve in druge predstave pa so nam razkrili igralka Jožice Avbelj in igralci Gašper Tič, Jure Henigman, Domen Valič in Sebastian Cavazza ter znova tudi režiser Ivica Buljan.

Štirinajsto oddajo A propos: ob 15 h je pripravil, posnel in realiziral: Andrej Pengov. S petnajsto – prihodnji torek – se odpravljamo, če bo vse po sreči – v Celje na pogovor o dnevih komedije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.