Dve založbi, festival in razstava, da o knjigi sploh ne govorimo

Tokratna oddaja A propos je spet pokala po šivih. Skupaj sta jo sestavila Franci Kapler in Andrej Pengov. Slednji je v oddajo povabil Zlatka Blažiča, avtorja knjige Zgodovina moje heroinske odvisnosti. Franci Kapler pa se je naprej pogovarjal z Jelko Ciglenečki, ki je predstavila jesenske novosti v Študenski založbi. Damir Domitrovič Kos, oče in mati Ex Ponta je predstavil letošnjo – že štirinajsto – inkarnacijo festivala, z Nedo Pagon se je pogovarjal o založbi Studia Humanitatis, Monika Kokalj Kočevar iz Muzeja novejše zgodovine pa je predstavila novo razstavo v Cekinovem gradu

Zgodovina moje heroinske odvisnosti bi bila lahko zgolj še ena knjiga ozdravljenega “džankija”, če ne bi bila tako neverjetno dobra. Zlatko Blažič v njej opisuje svoje potovanje iz nebes v pekel in potem nazaj na zemljo, kjer je spoznal močne in šibke ljudi, srečne in nesrečne, take, ki so spregovorili prvič po tridesetih letih in take, kot je don Pierino. A na koncu je spoznal – sebe. Del tega spoznanja je v tokratni oddaji delil z Andrejem Pengovom.

Študentska založba je – svoji majhnosti navkljub – ena bolj prodornih na slovenskem trgu. Letošnja jesen bo tako pri njih delno v znamenju poljskih avtorjev. Tako je govorila Jelka Ciglenečki, namestnica urednika Beletrine. Še bolj kot Poljaki pa bodo pri Študentski založbi odmevali Rusi. Več o tem v pričujočem zapisu.

Festival Ex-Ponto, v produkciji kulturnega društva B 51 letos že štirinajstič bogati ljubljansko kulturno ponudbo. Letos se začenja s slovensko premiero predstave Tito – izbrani diagrami življenja, ki je v Makedoniji s položaja ministra za kulturo. Gost Radia KAOS in oddaje A propos je bil vodja festivala Damir Domitrovič Kos.

Založba Studia Humanitatis je nastala predvsem zato, ker Slovenci nismo imeli prevodov družboslovnih klasikov. Vodilni v založbi, med njimi tudi Neda Pagon so si zadali nalogo zapolniti to velikansko luknjo na knjižnih policah. Ali jim je uspelo in kakšne izdaje pripravljajo v prihodnjih mesecih pa boste izvedeli v pričujočem pogovoru.

V Muzeju novejše zgodovine so odprli novo občasno razstavo, ki so jo pripravili Arhiv Republike Slovenije v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije, Nadškofijskim arhivom Ljubljana in Založbo Družina. Razstava Boj proti veri in cerkvi prikazuje nasilje nad Cerkvijo od konca vojne maja 1945 pa vse do leta 1961. O razstavi smo se pogovarjali z namestnico direktorja Muzeja Novejše zgodovine, Moniko Kokalj Kočevar.

Naslednja oddaja A propos bo na sporedu v četrtek, 21. septembra, izjemoma že ob 10. uri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.