A propos ob 15h: Karenina je epizoda v primerjavi z Ženskami na robu živčnega zloma

Viktorija Bencik, Eva Mahkovic, Primož Pirnat in Diego de Brea

Nocoj bo na velikem odru MGL zadnja premiera v gledališki sezoni 12/13. Zaključujejo jo s komedijo, muzikalom, za katerega sta po Almodovarjevem scenariju za istoimenski film besedilo napisala ameriška avtorja Jeffrey Lane in David Yazbek – Ženske na robu živčnega zloma. To bo, če odmislimo sinočnjo in predsinočnjo predpremiero, prva slovenska uprizoritev.

V gledaliških gradivih so o predstavi med drugim zapisali, da se zgodba dogaja v Madridu, konec osemdesetih. Dvainštiridesetletno igralko in pevko Pepo zapusti fant Iván Slabo novico ji sporoči kar prek telefonske tajnice. Pepa je obupana in ga s taksijem zasleduje po Madridu. Na delovnem mestu v filmskem studiu ga ni … Pepa se odpelje do Ivánovega stanovanja, vendar pobeglega ljubimca tam že več tednov niso videli. Naleti pa na njegovo bivšo ženo Lucio, ki Ivána toži, ker jo je pred dvajsetimi leti zapustil, zaradi česar je menda morala k psihiatru… Pepa se odloči maščevati se, zato seklja zelenjavo za gaspačo in vanj strese tudi pest uspavalnih tablet. Narkotična mešanica je namenjena nezvestemu Ivánu, a jo po pomoti spije Marisa, ki s Carlosom pride na ogled Pepinega stanovanja … Marisa seveda takoj zadrema, Carlos in Candela se ljubezensko zapleteta, Lucia pobesni, ker bo izgubila še sina, Pepa pa ugotovi, da je noseča…

In bržčas to še ni vse. Kar nekaj zanimivosti o in ob predstavi, katere besedilo je po obsegu, kot zatrjuje režiser Diego de Brea, obsežnješe od tistega za Ano Karenino, pri čemer je treba seveda upoštevati okoliščino, da je gledališče iluzija, njegovi ustvarjalci pa resnična umetniška bitja, pa so v tokratni oddaji, ki smo jo posneli v enem od ateljejev MGL, ob režiserju povedali še dramaturginja Eva Mahkovic, glavna igralka Viktorija Bencik Emeršič in glavni igralec Primož Pirnat.

Prevajalka dialogov je Alja Predan, prevajalec pesmi Milan Dekleva, Diego de Brea je ob režiji prevzel še scenografijo, glasbeni vodja in korepetitor je Jože Šalej, kostumograf Leo Kulaš, koreograf Branko Potočan, lektorica Maja Cerar, oblikovalec svetlobe pa Andrej Koležnik,avtor videoposnetka je Fi Produkcija.

V alternaciji z Viktorija Bencik Emeršič igra Tanja Ribič, ob že omenjenem Pirnatu igrajo še Jožef Ropoša, Jana Zupančič, Mirjam Korbar Žlajpah, Jurij Drevenšek, Tina Potočnik, Tanja Dimitrievska, Boris Kerč, Karin Komljanec, Nika Rozman, Domen Valič, kot gostje nastopajo Maja Boh Hočevar, Jure Kopušar in Tomislav Tomšič.

Skupina glasbenikov, ki so ves čas na odru in izvajajo glasbo »v živo«, in ki jih vodi Joži Šalej, so oblikovali več kombiniranih zasedb Uroš Rakovec /Igor Leonardi/Marko Mozetič (kitara), Rok Lopatič/Jože Šalej (klaviature), Robert Jukič/Nino De Gleria (bas), Gašper Peršl/Aleš Rendla/Miha Recelj (bobni), Tomaž Gajšt/Luka Ipavec (trobenta), Blaž Trček/Tadej Božič (pihala), Aleš Rendla/Blaž Celarec/Miha Recelj (tolkala).

Oddajo sem pripravil in posnel Andrej Pengov, za realizacijo pa je poskrbel Aljaž Pengov Bitenc. Uporabljene fotografije so delo Barbare Čeferin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.