Kdo je večji pisatelj: Cankar ali Kovačič?

V tokratni oddaji A propos – ki je bila že praznično obarvana – je Franci Kapler gostil Matijo Remšeta, ki je predstavil redno letno zbirko Mohorjeve družbe iz Celja, s Sergejem Kapusom se je pogovarjal o njegovi razstavi v Mali galeriji, Boris Kolbl je koncertni mojster slovenskih filharmonikov, z Jelko Ciglenečki smo se pogovarjali o novem letu pri Študentski založbi, Zdravko Duša iz Cankarjeve založbe pa je med drugim povedal, kaj bi si želel pod novoletno jelko.

Celjska Mohorjeva že več kot stopetdest let – od leta 1851 dalje – izdajajo “mohorjevke”, ki so vse od konca novembra na voljo Slovencem – tudi kot izjemno božično darilo. Matija Remše nam je predstavil letošnjo zbirko, v kateri boste našli marsikatero uporabno knjigo, ki niti pod razno ne bo zgolj nabirala orahu na knjižni polici.

Sergej Kapus te dni razstavlja v Mali galeriji, obisk njegove razstave pa je skorajda nujen. Pogovor se je vrtel okoli moderne umetnosti, pa tudi konkretno o delu Sergeja Kapusa, ki ni – kot je dejal sam – popkultura. Za umetnost je po njegovem potreben nek napor.

Miran Kolbl je koncertni mojster Slovenske filharmonije. Kot tak igra vse sole, ki so namenjeni violini v orkestru. Je pa tudi neke vrste namestnik dirigenta. Vprašanje seveda je, kako postaneš koncertni mojster. Miran Kolbl je Franciju Kaplerju povedal, da to ni najmanj enostavno.

Študentska založba nam v prihajajočem letu pripravlja marsikatero novost, ki je niti pod razno ne smete zamuditi. Franci se je z Jelko Ciglenečki pogovarjal tako o novostih v prihodnjem letu, kot tudi o dosežkih iztekajočega se leta. Jelka Cigleneči je še posebej izpostavila zbrane pesmi Gregorja Strniše.

Pogovor z vedno iskrivim Zdravkom Dušo, urednikom Cankarjeve založbe se je začel s provokativnim vprašanjem, kdo je večji pisatelj: Ivan Cankar ali Lojze Kovačič. No, po dolgem in intrigantnem odgovoru pa je pogovor stekel v bolj umirjene vode, v katerih sta s Francijem prebirala novosti prihajajočega leta. Izvedeli pa smo tudi, katero knjigo Zdravko Dušo priporoča čez vse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *