Letošnja Vilenica za avtorje nomade /in nove vrednote?/

27. oddaja A propos: ob 15.h! o 27. Mednarodnem literarnem festivalu

Prihodnjo sredo se s slavnostno otvoritvijo v Lipici, v Muzeju kočij, začne 27. Mednarodni literarni festival Vilenica. Potekal bo med 5. in 9. septembrom 2012 – s predvečeri 4. septembra po vsej Sloveniji ter v Trstu in Repnu v Italiji. Pred tem pa bodo v Mariboru in Ljubljani gostili lanskega nagrajenca Mircea Cărtărescuja, v ljubljanskem Cankarjevem domu pa bosta nastopila letošnji nagrajenec David Albahari in slovenski avtor v fokusu Boris A. Novak.

Na otvoritvenem dogodku bodo podelili pisateljsko štipendijo Srednjeevropske pobude. Dobitnici Ajli Terzič iz Bosne in Hercegovine jo bo izročil generalni sekretar SEP, veleposlanik Gerhard Pfanzelter. V Literarnem branju bodo nastopili Miljana Cunta (Slovenija), Paul Muldoon (Irska/ZDA) in Antonia Arslan (Italija), za glasbeni del programa pa so izbrali skladbe Milka Lazarja, Vasilija Meljnikova in Irene Yebuah Tiran. Navzoče bodo nagovorili predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer, župan Občine Sežana Davorin Terčon in direktor Kobilarne Lipica Tomi Rumpf. Povezovalec bo gledališki igralec Janko Petrovec, režijo pa so zaupali tržaškemu mojstru odra Marku Sosiču.

Po predvčerajšnji novinarski konferenci, kjer so nas seznanili z vsebinskimi poudarki festivala, so med drugim predstavili tudi knjigo izbrane poezije letošnjega avtorja v fokusu Borisa A. Novaka v angleškem jeziku in zbirko poezije Mircea Cărtărescuja Motorno kolo, parkirano pod zvezdami ter napovedali festivalske dogodke iz spremljevalnega programa, ki se bodo zvrstili vse do konca septembra.

Za Radio KAOS je bila to priložnost, da v 27. letošnji oddaji A propos: ob 15.h! podrobneje predstavimo program, vsebino ter nekatere avtorje letošnjega – prav tako 27. mednarodnega literarnega festivala Vilenica, katerega proračun je, kot je povedal naš sogovornik, za te čase naravnost na zavidljivi višini. To je bila tudi možnost za spraševanje, če je Vilenica res morda »preveč aktualna« ali pa bi morala biti bolj »programska«? In s tem v zvezi – ali niso morda literati znova pred usodnimi, odločilnimi dejanji ali vsaj vprašanji, ko bi – z njim lastnim iskanjem odgovorov /in novih vprašanj/ utirali pot novim ali morda presejanim prejšnjim, vsekakor pa ne več danes prevladujočim vrednotam…?

Pred našo kamero in mikrofon smo povabili programskega vodjo letošnje Vilenice dr. Gašperja Trohe. Z njim se je pogovarjal Andrej Pengov

Leave a Reply

Your email address will not be published.