A propos ob 15h: Namesto Niča, Ples v dežju za konec sezone v MGL in začetek nove v APT

Nana Milčinski in Sebastian Cavazza na belem platnu ob črni jami (kot pravi Stojan Pelko) v oddaji A propos: ob 15h!

Že sredi junija so v Mestnem gledališču ljubljanskem z zadnjo premiero lanske sezone na Mali sceni napovedovali deževno poletje. Dežja ni bilo – vse do jeseni, ko so pred dobrim tednom z dramo Ples v dežju to igro premierno uprizorili tudi v Novem mestu. Tako rekoč v domačem okolju.
Prva slovenska odrska uprizoritev romana Črni dnevi in beli dan Dominika Smoleta in znamenitega filma Ples v dežju Boštjana Hladnika je namreč nastala v koprodukciji z novomeškim Anton Podbevšek Teatrom. Predstavo je režiral Matjaž Berger, ki je oblikoval tudi nenavadno, vendar enostavno in učinkovito scenografijo, avtorica dramatizacije in dramaturginja predstave pa je bila Nana Milčinski.

Kostume je ustvaril Alan Hranitelj, avtor glasbe je Peter Penko, avtor intermedijske intervencije Igor Štromajer, za jezik pa je skrbela Barbara Rogelj. Pri ustvarjanju predstave so sodelovali tudi oblikovalec zvoka Uroš Bon, oblikovalec svetlobe Simon Žižek in oblikovalec videa Gašper Brezovar. S to prvo slovensko odrsko uprizoritvijo dela Ples v dežju, so takrat, junija, v MGL začeli uresničevati zbirko, krog ali snopič predstav s skupnim naslovom Nostalgija. V letošnji sezoni, ki se začenja ta četrtek s premiero igre Frankenstein, katere avtorica je po motivih istoimenskega dela Mary Shelley Žanina Mirčevska, bo Ples v dežju pogosto na sporedih obeh gledališč.

Za tokratno oddajo A propos: ob 15.h! je Andrej Pengov povabil v studio Radia KAOS avtorico dramatizacije in dramaturginjo predstave Ples v dežju Nano Milčinski in igralca Sebastiana Cavazzo, ki je ustvaril izjemni, facinantni lik učitelja Petra. Peter je v gledališko igralko Marušo, ki jo igra Jana Zupančič, nesrečno zaljubljeni, nikdar uspeli slikar, ki je središčna oseba te drame, Hladnikovega filma in Smoletovega besedila. Oba, Peter in Maruša nenehno sanjata. Tudi podnevi. Vsak svoje sanje, ki so premalo, da bi se zastrla, prikrila prava resnica…

Ob Zupančičevi in Cavazzi nastopajo še Pavle Ravnohrib, Jaka Lah, Barbara Ribnikar in Tomislav Tomšič, pri ustvarjanju uprizoritve in natančnejšem spoznavanju obdobja nastanka znamenitega romana in filma so bili ekipi v veliko pomoč filmska strokovnjaka Stojan Pelko in Zdenko Vrdlovec ter edini še živeči in takrat z Dušo Počkaj izjemni, legendarni soustvarjalec filma Miha Baloh. Filmski kritiki so pred 51-leti posneti Hladnikov Ples v dežju leta 2005 izbrali za najboljši slovenski film vseh časov; omenjeni film velja tudi za prvi slovenski film noir. Z Balohom in Pelkom smo že takoj po junijski premieri posebej za uvod in zaključek te oddaje pripravili tudi kratka intervjuja.

Za prihodnjo oddajo A propos: ob 15.h! pa napovedujemo posnetke s predstavitve že omenjenega Frankensteina, tudi iz MGL-ja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *