Opera in balet Ljubljana: 130 let rojstva Igorja Stravinskega

Irek Muhamedov in Lukas Zuschlag v 34. oddaji A propos: ob 15.h!

»Ne živim niti v preteklosti niti v prihodnosti. Živim v sedanjosti. Ne vem, kaj bo prinesel jutrišnji dan, poznam le resničnost današnjega. Temu moram služiti in mu služim«, je v avtobiografiji zatrjeval ruski skladatelj Igor Stravinski, rojen 17. junija 1882 nedaleč od St. Peterburga. Operna in baletna gledališča tako letos po vsem svetu s postavitvami njegovih del obeležujejo 130-to obletnico rojstva tega izjemnega umetnika, ki je življenjsko pot sklenil v 89 letu starosti, aprila 1971 v New Yorku.

Tako bo v četrtek, 27. septembra v ljubljanski operni hiši premiera treh baletnih koreografij na glasbo Stravinskega, med njimi tudi ena krstna uprizoritev, noviteta, ki jo je ob pomoči Lucasa Zuschlaga pripravila njegova kolegica iz baletnega ansambla ljubljanske opere Kristina Aleksova. Naslovila jo je Otroci z roba resničnosti, ki je v originalu pravzaprav Pulcinella, balet v enem dejanju po Pergolesiju.

Glasba Stravinskega je od nekdaj vznemirjala tako baletnike kot občinstvo, saj je že krstna izvedba Posvetitve pomladi leta 1913 v Parizu povzročila enega največjih škandalov v glasbeni zgodovini. Občinstvo preprosto ni moglo razumeti te »novotarije« in neustavljive izrazne moči mladega skladatelja. Menda je že kar v operi prišlo celo do obračuna s pestmi med njegovimi privrženci in nasprotniki.

Drugi dve deli četrtkovega baletnega večera, posvečenega Igorju Stravinskemu sta Apollon po koreografiji Georga Balanchina in Svatba v koreografiji Jiříja Kyliána. V Otrocih z roba resničnosti in v Svatbi nastopa tudi naš današnji sogovornik Lukas Zuschlag. Z njim smo v studio Radia KAOS povabili tudi umetniškega vodjo bleta SNG Opera in balet Ljubljana Ireka Muhamedova. Z njima se je pogovarjal Andrej Pengov, za prevod v in iz angleščine pa je poskrbel Aljaž Pengov Bitenc, katerega dela so bili tokrat tudi zvok, slika in režija.

Naj opozorimo še na prijazno vabilo vodstva ljubljanske Opere in baleta, o katerem v oddaji nismo posebej govorili. Pred četrtkovo premiero bodo namreč odprli stalno razstavo Obrazi SNG Opera in balet Ljubljana, ki sodi med dogodke, s katerimi bodo v tej sezoni počastili 120-letnico ljubljanske operne in baletne hiše.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *