Malo bolj zahtevna poletna branja. Tudi za filmofile.

V tokratni oddaji KAOS v ateljeju smo bili praktično priče še enemu rojstvu Ekrana, revije, ima že na startu najbrž preskromni podnaslov: Revija za film in televizijo. Naš sogovornik v rubriki Steber in njegov kapitelj bo tokrat urednik novega Ekrana Gorazd Trušnovec. V Obrekovalnici se bomo lotili svežnja poletnega branja, kot so nam ga že pred tednom ali dvema predstavili v založbi Sophia. Naš sogovornik je bil Matjaž Šprajc. Neka čudna Knjiga, napisano z majuskulo in narobe, niti ne zrcalno, tak: od desne proti levi in s črkami, obrnjenimi v isto, torej levo smer, pol-zrcalno, recimo, je založniški izdelek, ki so ga minuli ponedeljek predstavili v Cankarjevi založbi. Ta je izpod “peresa” – če je ta izraz sploh dovoljen – Janija Kovačiča, in bo v današnjem Okularju delal družbo še trem. Več o tem pa z urednikom Cankarjeve Zdravkom Dušo.

Za predvajanje posamezne rubrike kliknite na sliko spodaj.Rusove Tretje poti, Vezjakovega Somraka medijske avtonomije, Evridike in Orfeja Alje Adam ter nekoliko manj zagnano tudi Žensk na odru slovenske politike Irene Selišnik. Odgovoren zanje je Matjaž Šprajc, v.d. direktorja založbe Sophia, ki bo tudi naš sogovornik v današnji Obrekovalnici, ki je bila zaradi spletna naključij prvi del današnjega triptiha.

Neka čudna Knjiga, napisano z majuskulo in narobe, niti ne zrcalno, tak: od desne proti levi in s črkami, obrnjenimi v isto, torej levo smer, pol-zrcalno, recimo, je založniški izdelek, ki so ga minuli ponedeljek predstavili v Cankarjevi založbi. Ta je izpod “peresa” – če je ta izraz sploh dovoljen – Janija Kovačiča, in bo v današnjem Okularju delal družbo še trem: Šuterjem Janje Vidmar, Glasu Aleksija Kobala in Miru Cerarju mlajšemu, ki se pojasnjuje svoj veliki greh: Kako sem otrokom razložil demokracijo? Saj res: kaj imajo otroci opraviti s tem…No,to nam bo skušal pojasniti urednik v Cankarjevi – Zdravko Duša.

Včeraj so pred dvorano Slovenske kinoteke predstavili »nulto« izdajo novega Ekrana. Gre, kot zatrjuje glavni in odgovorni urednik Gorazd Trušnovec, za pilotski projekt, ki bo že v avgustu doživel svoje nadaljevanje, najbrž drugo, se pravi septembrsko številko – in potem še štiri do konca leta. Kljub aktualni gospodarski, tudi družbeni krizi in krizi dolgoletnega NeEkrana, se je v neprofitnem okolju Slovenske kinoteke vendarle uspela zbrati druščina »zajebancev«, ki so odločeni doslej zavožene, zajebane stvari vzeti v svoje roke, če parafraziramo Trušnovčevo sporočilo v Uvodniku z naslovom To. Kaj točno je s tem mislil, nam je Goraz Trušnovec povedal pod Stebrom in njega kapitljem

Leave a Reply

Your email address will not be published.