Petru Božiču v spomin, Knjiga in Apotekar

V ponedeljek so v spomin pisatelju, dramatiku, esejistu Petru Božiču člani Društva slovenskih pisateljev in njegovi prijatelji pripravili spominski literarni večer v društvenih prostorih, kjer smo posneli gradivo za tokratno rubriko Steber in njegov kapitelj. V Obrekovalnici smo se lotili Knjige. Ja, tokrat knjige, ki je lahko neke vrste triptih, roman in študija hkrati, knjige, katere naslov je Knjiga – pisano z veliko začetnico! Avtorja – pisatelja, pesnika in sjkadatelja, znanstvenika, proučevalca in uživalca, brez težav bi mo lahko rekli tudi – užitkar jezika, smo povabili v to našo razkosevalnico. Jani Kovačič je ta človek… Poletne prireditve Festivala Ljubljana letos prinašajo kar nekaj presenečenj… Morda smo še malce negotovi , če bodo vsa presenečenja dobra, prava, kar bi v prvem hipu lahko pomislili, morda podvomili, tudi ob “rehabilitaciji” Haydnovega Apotekarja, komične opere v treh dejanjih, ki jo bo SNG Opera in balet Ljubljana premierno postavila v petek na ljubljanskem Gradu. Ravnatelj te kulturne ustanove brez doma, gospod Kristijan Ukmar je torej z razlogom naš sogovornik v tokratnem Okularju.

Za predvajanje posamezne rubrike kliknite na sliko spodaj.V današnji oddaji KAOS v ateljeju smo rubriko Steber in njegov kapitelj posvetili spominu na Petra Božiča, ki je v petek, 17. julija izgubil bitko s hudo boleznijo. Z minuto molka so v Društvu slovenskih pisateljev začeli spominsko slovesnost ob smrti književnika, dramatika, publicista, politika in intelektualca. Na slovesnosti, ki jo je z nagovorom začel odhajajoči predsednik društva in direktor Javne agencije za knjigo Slavko Pregl so se zvrstili številni slovenski literati in intelektualci, ki so bodisi brali iz Božičevih del, bodisi z zbranimi delili anekdote, zgode in nezgode, ki so je jim pripetile v dolgih letih prijateljevanja s Petrom Božičem.
foto: Alenka Unk

“Jani Kovačič je napisal KNJIGO, roman v treh knjigah: Bajke, Kronika in Brevir. Navdušenje avtorja je neizmerno. Knjiga XXI. stoletja! Opis zadnjih petindvajset let v stari ordungi. Končno najdeni kamen modrih, ki besede spremeni v zlato….” S temi besedami že maja meseca, torej mnogo, vsaj dva meseca prezgodaj prijatelji Janija Kovačiča napovedujejo izdid te “naj” knjige. Da zadeva res ni od muh, smo se prepričali tudi v tokratni Obrekovalnici: “…Kadarkoli sem odprl zadnjo stran, je pisalo isto. Bil sem očaran, … vse se je sprmeinjalo… a ta stavek je kar nepremično stal na koncu.” Za nas, za našo Obrekovalnico je bil to šele začetek. Začetek pogovora, ki ga je pripravil Andrej Pengov.

Apotekarju, komični opera v treh dejanjih Franza Josepha Haydna, je pripravil zgodbo Carlo Goldoni. Izbral je motiv, ki je bil v meščanski komediji 18. stoletja večkrat uporabljen. Sempronio, lastnik lekarne, je varuh lepe Grillette, ki ljubi preprostega, vendar zbeganega fanta Mengona. Sempronio na tihem skuje čudovit načrt: oženil se bo s svojo lepo varovanko in obenem z njeno roko pridobil še lepo bogastvo. O njeni pozornosti, seveda pa tudi o denarju, sanja tudi mlad dandi Volpino. Zgodba ne bi bila to, kar je, če se vse skupaj ne bi obračalo in obrnilo po svoje: hecno, zabavno in sproščujoče, vendar glasbeno zahtevno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *