Da bo le vreme zdržalo

Spoštovani! Ljubljančanom in Ljubljančankam gre res vse priznanje za solidarnost, ki so jo izkazali v poplavah, ki so ta konec tedna prizadele prestolnico. Zahvala gre ravno tako tudi vsem pripadnikom Civilne zaščite, gasilcem, komunalnim službam in drugim, ki so ustrezno reagirali in zaščitili življenja. Tudi zato v Ljubljani vodna ujma na srečo ni zahtevala žrtev. Čeprav se je ocenjevanje škode šele začelo, je jasno, da bo ta velika. A škodo se da odpraviti ali vsaj večinoma nadomestiti. Življenj se ne bi dalo.

Vičanom, ki so do pasu v vodi brodili po Tbilisijski, je jasno, da so »kasirali« stoletne vode. Ujeti med Glinščico na eni in Malim grabnom na drugi strani, ter z Gradaščico, ki teče točno po sredini prizadetega območja, niso imeli prav nikakršne možnosti, da bi se poplavam in škodi izognili. Še več. Ne samo da so ti trije viški potoki, ki jih na navaden dan mularija za šalo preskakuje, ta konec tedna pokazali vso svojo silovitost. Svoje je prispevala še Ljubljanica, ki je prav tako silovito narasla in zajezila predvsem Mali graben, tako da je vsa ta masa vode udarila nazaj na Vič. Tudi cestni jaški so – dokler so lahko – vodo lepo požirali, a na neki točki je bilo vode enostavno preveč. In kot da to ne bi bilo dovolj, se je močno dvignila še podtalnica, tako da je voda prihajala iz vseh smeri. Z leve, z desne, od zgoraj in od spodaj.

Tistim, ki se na stvar spoznajo, je jasno, da brez zadrževalnikov ne bo šlo. Politika v mestu takšno mnenje večinoma deli, pa čeprav se razlikuje pri vrstnem redu oziroma kombinaciji ukrepov. A po drugi strani je pristavljanje političnega lončka v obliki žolčnih kritik na račun urejenosti brežin ta hip nekoliko neokusno. Še posebej, ko izzivalci aktualnega župana slednjemu oponesejo njegovo besnenje zaradi zadrževalnikov v občini Dobrova (občani slednje jih namreč ne pustijo graditi), češ da naj bi raje urejal rečne struge kot pa olepševal brežine. Zavoljo konteksta je namreč potrebno povedati, da župan Janković že lep čas skače od jeze, ker sosednja občina Dobrova in država ne zmoreta doseči dogovora o zadrževalnikih.

Zato so ugibanja o tem, da gre pri tudi pri poplavni varnosti za zemljiške špekulacije njihovi zapeljivosti navkljub deplasirana. Seveda je treba struge rek in potokov urejati, a Mali graben (ob urejenost struge katerega so se ta konec tedna mnogi spotaknili) bi bil lahko stokrat urejen in prečiščen, pa bi vse skupaj bore malo pomagalo. V času iztekajočega se mandata župana Jankovića so se zamenjali trije ministri za okolje in glede na to, da je urejanje vodotokov na poplavnih območjih v izključni pristojnosti države, to pač ne more biti dobra osnova za zagon kakršnihkoli dogovorov.

Ko bodo vode odtekle, in škoda odpravljena, bo čas za analizo. Ker je do poplav prišlo tri tedne pred lokalnimi volitvami, ste lahko prepričani, da se bo okoli poplavne varnosti prestolnice razvila žolčna debata. Da bi bila zgolj strokovna, je najbrž odveč pričakovati, saj je čas predvolilni, zato bodo izjave in stališča vedno bolj enostavna in vedno bolj površna. Upati je le, da bo vreme zdržalo…

Kajti sicer se lahko zgodi, da bo spet konec sveta.

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *