Držite tatu!

Spoštovani! Z največjim veseljem se pridružujemo Slovenski demokratski stranki, ki se je v sredo vprašala, zakaj je do preiskave in zaslišanja Boška Šrota in Igorja Bavčarja prišlo tako pozno. Resnično, do hišnih preiskav, zaslišanj in aretacij bi moralo priti najkasneje leta 2007 ali 2008. Takrat pa je bila na oblasti, hm. Poglejmo… Janševa SDS! Ki zdaj vpije »Držite tatu!«…

Zgodba o tem, kako je Janša pomagal tajkunizirati Slovenijo je znana. Saj veste. Janša hoče nadzor nad časnikom Delo, zato kooptira Bavčarja, Šrota in Gantarja. Slednji iz zgodbe hitro izstopi, druga dva pa sta za, pri čemer za protiuslugo dobita vsaj tihi premierov žegen, da lahko preko serije slamnatih podjetij odkupita firmi, ki sta ju vodila. Ker pot do Dela pelje skozi Mercator, Zoran Janković postane kolateralna žrtev Janševe sle po medijih, in na desni so naenkrat vsi srečni, mediji pa uravnoteženi. Nato pa se Boško Šrot premisli in Janšo izigra, čemur sledi napoved vojne proti tajkunom, ki pa – za nekatere presenetljivo – najprej s Čisto Lopato udari po gradbincih.

No, bolj kot so se bližale volitve, bolj je postajalo jasno, da policija pod Janševo vlado enostavno ni mogla udariti po Šrotu, saj se je današnji vodja opozicije zapletel v lastno mrežo dvojnih iger in zavajanj in čeprav ne dvomimo, da si je proti koncu svojega mandata še kako želeli videti Šrota, kako se cvre na počasnem ognju, tega fima ni mogel gledati, saj bi se mu nujno slej ko prej na ražnju pridružil tudi sam. No, morda si je nad plameni želel videti tudi Bavčarja, a ta dva sta bila v preteklosti preveč povezana, da bi se kadarkoli znašla na čisto nasprotnih polih.

In za to v bistvu gre. Garnitura, ki je danes na oblasti, je bila v času, ko sta Bavčar in Janša osamosvajala Slovenijo, pravzaprav mokra za ušesi. Golobič je v ZSMS iskal tretjo pot, Kresalova je verjetno še študirala, Pahor je najbrž še nihal med manekensko in politično kariero. Posledično med njimi ter Bavčarjem in Šrotom ni starih, tako rekoč vojnih povezav, na podlagi katerih je bil v preteklosti izdan marsikak odpustek. Po drugi strani je seveda res, da sta tako Bavčar kot Šrot pripadala (ali pa intimno morda še pripadata) prav levi opciji, slednji socialnim demokratov, prvi pa nekoč veliki LDS, ki je danes razpadla na LDS in Zares. Vsaj preteklo sredo jima to, da imata srce na levi, ni pomagalo.

Pri tem pa ne kaže gojiti pretiranega navdušenja. Dejstvo, da so ju prijeli in jima premetali papirje še ne pomeni ničesar. Policija se menda preiskav ni lotila na pamet, a verjetno je preveč naivno pričakovati, da dokazi o najbolj inkrinimirajočih dejanjih še obstajajo. Če je verjeti informacijam s terena, kar nekaj ljudi, ki so imeli, tako kot Bavčar, pisarne v tistih barakah na Parmovi, že v sredo ni prišlo v službo, kar pomeni, da se je vedelo, da se nekaj pripravlja. Verjetno je bilo za pospravljanje kljub vsemu dovolj časa.

In za konec ne pozabimo še na piarovski učinek preiskav. Do teh je prišlo v času, ko se vlada na eni strani spoprijema s krizo, na drugi strani pa z vedno glasnejšimi očitki, da pravzaprav ne ve, kaj počne. Zato je povsem možno, da aretacije igrajo zgolj vlogo zajca, katerega namen je začasno preusmeriti pozornost javnosti, tako da lahko vlada zajame sapo, preden narodu sporoči, da nam bo šlo še slabše, preden nam bo šlo bolje.

Temu v prid govori tudi televizičnost aretacij. Ko se je Janša igral s Čisto Lopato, so televizije in fotoreporterji takoj vedeli, da bodo pred sodnijo dobili kadre leta. Takrat smo se vsi zgražali nad cenenim populizmom, ki ga je zganjala oblast, ki je potem z nje letela. A aktualna oblast vsaj na tem področju uporablja iste metode. Ko smo videli prvega notranjega ministra samostojne Slovenije, kako ga dva kriminalista spremljata na zaslišanje, je bilo ponižanje praktično popolno, posnetek pa se bo vrtel še nadaljnjih nekaj mesecev. Če ljudem ne morejo dati kruha, jim bodo očitno dali vsaj iger.

Da ima oblast z igro, ki jo je začela preteklo sredo resen namen, bomo verjeli šele po tem, ko bodo vložene obtožnice in se bosta Igor Bavčar in Boško Šrot pojavila na sodišču. Takrat je zaradi mene lahko tudi konec sveta.

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *