Elektro Florida

Spoštovani!

Če naj si sposodimo lep staroslovenski izraz, lahko povemo, da je šel včerajšnji prvi krog predsedniških volitev »na knap«. Lojze Peterle, Danilo Türk in Mitja Gaspari so se uvrstili znotraj štirih odstotkov razlike, medtem ko si Türk in Gaspari družno dihata za ovratnik za uvrstitev v drugi krog.

elektro_lj.jpg

Seveda je največje presenečenje relativno slab rezultat Lojzeta Peterleta, kateremu so ankete napovedovale vsaj deset odstotkov boljši rezultat. Pri čemer Peterletu podpore ravno ni manjkalo. Pa s tem ne mislimo zgolj na enotno podporo strank desnice, ki bi – roko na pljuča – lahko bila bolj, hm, očitna, pač pa na približno 50.000 glasovnic, ki so se odpravile na romanje po svetu, iščoč svoje naslovnike. Kdo bi si mislil, da kar 50.000 volivcev živi zunaj meja dežele, ki jo čutimo… Verjeli ali ne, to znese kar tri odstotke vseh volilnih upravičencev, ali skoraj šest odstotkov vseh oddanih glasov
, glede na to, da je bila udeležba nekaj več kot 55 odstotna.

Kazno je, bi dejali stari Slovenci, da bodo glasovi iz tujine močno vplivali na končne dosežene odstotke prvega kroga volitev. Še več – ti glasovi lahko tudi dokončno določijo, kdo izmed kandidatov levice se bo s Peterletom pomeril v drugem krogu. Danila Türka in Mitjo Gasparija namreč loči le 0,39 odstotka ali 3833 glasov, kar je manj od glasov, ki so levici zmanjkali za zmago na referendumu o RTV Slovenija. Če malo podramatiziramo, lahko ugotovimo, da nam bodo predsednika določili iz tujine.

In to kljub temu, da je imel Peterle močno podporo na terenu. V Ljubljani se je namreč zgodilo, da cele skupine ljudi niso mogle na volišče. Pa s tem ne mislimo Elene Pečarič, ki je pač prišla na napačno volišče, pač pa na pretežno starejše stanovalce okoliša okoli ljubljanske Astre, ki so sredi volilne nedelje ostali brez elektrike in vode. Kar se morda niti ne sliši tako grozno, dokler ne izvemo, da gre za večnadstopne bloke, kjer je bilo na hodnikih tema kot v rogu, dvigala niso delovala, povprečna doba stanovalcev pa je močno nad 65 let. Menda so v Elektru Ljubljana menjali okoliške transformatorje.

Lahko, da je šlo za golo naključje, a dejstvo, da gre za volilni okoliš z močno izraženo volilno preferenco je preveč v oči bijoče, da bi mogli mimo njega. In še – od kdaj so v Elektru Ljubljana tako prizadevni, da delajo tudi ob nedeljah? In to celo ob volilnih nedeljah? Stanovalcev o tem nihče ni obvestil. Resda je bilo obvestilo objavljeno na enem od lokalnih radiev in na internetu, a morda je nekdo pozabil, da ne eden ne drugi ne delujeta brez elektrike.

Najmanj par sto volivcev ni moglo uresničiti svoje državljanske pravice. Prištejte glasovnice iz tujine in že najavljene sodne spore, pa boste dobili kolobocijo, ki močno smrdi po Floridi 2000, ko se ni vedelo kdo bo voditelj svobodnega sveta – ali Al Gore ali George Bush. No, takrat so svojih pet minut slave doživeli Karen Huges in ameriški vrhovni sodniki, pri nas pa se lahko zgodi, bo ta čast pripadla vodstvu Elektra Ljubljana.

Poražencu te mineštre tako ostaja zgolj upanje, da bo osvojil Nobelovo nagrado.

Kdo ve, morda pa bo res konec sveta.

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc.

[coolplayer]
ftp://217.72.76.71/prispevki/20071022_komentar.wma
[/coolplayer]

(foto: dr. filomena)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *