Enajst odstotkov

Spoštovani!

Včerajšnji pokrajinski referendum je bil farsa, kakršne še nismo videli. Neverjetno slaba udeležba je izkopala novo dno slovenske demokracije, bitka za interpretacijo rezultatov, ki se je vnela približno tri minute in pol po zaprtju volišč pa bo – tako kot nekdaj tista modra dišava za vaše stranišče – traaaajala in traaaajala.

Neizpodbitno dejstvo je, da slovenska zakonodaja ne predvideva kvoruma za veljavnost referenduma ali volitev, zato so včerajšnji rezultati popolnoma legalni in legitimni, pa čeprav je glasovali zgolj slabih enajst odstotkov ljudi, pri čemer je samo del teh, se pravi dobrih šest, sedem odstotkov podprlo pokrajine. V Ljubljani to denimo pomeni, da je od dobrih 220.000 volilnih upravičencev ustanovitev pokrajine podprlo reci in piši 9609 ljudi, kar ni ravno veliko.

Premier Janša je kljub vsemu razglasil zmago in napovedal, da bo prenovljeni paket pokrajinske zakonodaje že v naslednjih dneh poslan v parlament. Tam se ve, kakšna so razmerja sil in premier niti pod razno ne more računati na dvotretjinsko podporo pokrajinski zakonodaji, sploh ob tako katastrofalni udeležbi. A danes se zdi, da je bil že ves čas Janšev načrt. Premier si je tako rekoč tik pred volitvami pridobil močno orožje, s katerim bo tolkel po opoziciji, češ da ne upošteva ljudske volje. Nekaj takega je že nakazal na včerajšnji novinarski konferenci, ko je dejal, da je polemiziranje z rezultatom pravzaprav polemiziranje s slovenskim ustavnim redom, ki ne predpisuje kvoruma za veljavnost.

No, nasploh si je premier včeraj dal opraviti veliko s tem, da je poudarjal veljavnost referendumskega izida, kar kaže na to, da se sam še predobro zaveda trhlosti rezultata. Pričakovati je, da bo ta rezultat v naslednjih dneh in tednih poskušal utrditi predvsem tako, da bo debato čim prej poskušal speljati na to, ali se spoštuje volja volivcev in stran od mizerne volilne udeležbe, ki s svojimi še ne enajstimi odstotki relativizira izjave o premočni podpori pokrajinam.

A na ta referendum je potrebno gledati v kontekstu jesenskih volitev. Predsedovanje se bo formalno končalo v tednu dni in premier Janša se bo popolnoma posvetil svoji ponovni izvolitvi. Pri tem bomo očitno gledali stare preizkušene manevre, kamor spada tudi včerajšnji referendum. Izbrisani, RTV Slovenija, celo volilni sistem – vse to so teme, o katerih smo odločali na referendumu in na katerih si je Janša gradil politični kapital. Vprašanje je, ali mu bo uspelo tudi tokrat. Biti največja vladna stranka kljub vsemu ni isto kot biti v opoziciji, čeprav Janša vsake toliko med obema potegne velik enačaj.

Kdo ve, morda pa po res konec sveta?

Leave a Reply

Your email address will not be published.