Garaža pod tržnico, n-tič.

Spoštovani! Ljubljanski mestni svet bo danes razpravljal o predlogu akta o javno-zasebnem partnerstvu za gradnjo garažne hiše pod centralno tržnico. Projekt, katerega stranski produkt je ena prvih (ne sicer čisto prva) civilnih iniciativ v času županovanja Zoran Jankovića, je kontroverzen od samega začetka, saj so šli mnogim že ob sami misli, da bi tržnico prekopavali, od groze takorekoč lasje pokonci.

Čeprav župan Janković rad reče, da je Ljubjana najlepše mesto na svetu, strpno in svetovljansko, se je v zadnjih letih izkazalo, da niti v belem mestu nismo imuni na sindrom “Ne pred mojim pragom”, tisti sev virusa dvoličnosti, ki se kaže v podpiranju sprememb le, dokler se dogajajo nekje drugje in nekomu drugemu. Prvi in najbolj “šolski” primer je bilo nasprotovanje zapori mestnega jedra za promet, ko je nekaj sto ljudi skrbelo, kje bodo parkirali potem, ko bodo na vhodih v Staro Ljubljano nameščeni potopni količki. Kraval je bil precejšenj, a dandanes se avtobusov, ki vozijo čez Prešernov trg spomnimo le še ob uvodu v film Poletje v školjki 2.

Dobro, razkopavanje in prenova Centralne tržnice je logistično in gradbeno vendarle bolj zahteven projekt kot zapora mestnega jedra. A po tem, ko je belo mesto dobilo garažno hišo pod Kongresnim trgom in ko je slednji ponovno dobil svoj prvotni izgled in funkcijo, se dvomi o uspešnosti projekta zdijo nekolikanj manj upravičeni. A kljub vsemu današnja razprava ne bo odveč, ne glede na to, da razmerje moči v mestnem svetu že vnaprej nakazuje podporo aktu.

Prav je in spodobi se, da vprašanja, ki so jih in jih še bodo postavili mestni svetniki in svetnice dobijo odgovore. Natančnejši kot bodo, bolje bo. A hkrati bi bilo lepo in prav, če bi lahko preskočili vse dosedanje kvazi-argumente, ki so bili sto in enkrat utemeljeno zavrnjeni. Še posebej tisti o alternativi z garažno hišo pod Grajskim gričem se zdi za lase privlečen. Tudi sicer se mnogokrat zdi, da so alternative namenjene predvsem ustavitvi načrta o začetku prenove tržnice in ne toliko dejanski rešitvi problema parkiranja v tistem delu Ljubljane.

A dokler bo vse ostalo na ravni bolj ali manj kulturne izmenjave argumentov za in proti, bo v redu. Zgodba o nasprotovanju garaži pod tržnico ima tudi manj prijetno stran. Pred leti je namreč na podobnem protestu prišlo do prerivanja, ki je celotnemu protestu dalo dokaj neugoden pečat. Glede na to, da so od takrat minila slaba štiri leta in da se je vmes zgodil še kak shod, je sicer upati, da so se glave dodobra ohladile, a glede na splošno klimo v državi pred današnjim shodom pred Magistratom tega ne moremo zanesljivo trditi.

Kdo ve, morda pa bo res konec sveta

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *